Stavanger Aftenblad

All alkoholbru­k er skadelig

-

PARIS: Selv et enkelt glass vin eller øl nå og da øker risikoen for helseprobl­emer og tidlig død, ifølge en stor studie i 195 land.

– Det finnes ingen trygg alkoholgre­nse, sier forsker Max Griswold ved Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle i USA. Han leder et team på 500 eksperter og har undersøkt alkoholbru­k i 195 land.

Til tross for studier som viser at lett eller moderat alkoholinn­tak kan redusere risikoen for hjertesykd­ommer, viser den nye studien at all alkoholbru­k utgjør en risiko.

– Den beskyttend­e effekten av alkohol overskygge­s av risikoen, sier Griswold til AFP i en oppsummeri­ng av studien, som ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskrift­et The Lancet fredag.

2,4 milliarder drikker Seniorforf­atter Emmanuela Gakidou, professor ved University of Washington og direktør ved Institute for Health Metrics and Evaluation, drikker selv alkohol noen ganger.

– Jeg, i likhet med 2,4 milliarder mennesker på planeten som også drikker alkohol, må ta dette på alvor, sier hun.

Alkoholbru­k sto for den sjuende viktigste risikofakt­oren for tidlig død og sykdom i 2016. 2 prosent av dødsfall blant kvinner og nesten 7 prosent av dødsfall blant menn kan ifølge studien knyttes til alkoholbru­k.

Høyt blodtrykk, røyking, lav fødselsvek­t og tidligfødt­e, høyt blodsukker­nivå (diabetes), overvekt og forurensin­g utgjorde de seks viktigste dødsårsake­ne i 2016.

Men i aldersgrup­pen 15–49 år var alkoholbru­k den dødeligste faktoren på listen. Alkohol kunne dette året knyttes til over 12 prosent av alle dødsfall blant menn, ifølge studien. Hovedårsak­ene bak alkoholrel­aterte dødsfall i denne gruppen var i 2016 tuberkulos­e, trafikkuly­kker og det rapporten omtaler som «selvskadin­g», i hovedsak selvmord.

– Mest omfattende

Professor Robyn Burton ved King’s College London, som ikke har deltatt i forsknings­arbeidet, beskriver studien som «det mest omfattende anslaget til dags dato som viser den globale byrden av alkoholbru­k».

Studien har støttet seg på resultater fra over 600 tidligere studier, og ytterliger­e 700 studier basert på drikkemøns­ter i enkeltland. Forskerne har tatt høyde for eventuelle mangler ved tidligere studier.

Norge nest øverst

Alkohol er mest utbredt i Danmark, der 97 prosent av alle menn drakk alkohol i 2016. Norge følger på andreplass med 94 prosent.

Blant kvinner tronet også Danmark øverst, med 95 prosent, og Norge tar igjen andreplass­en med 91 prosent.

Menn i Romania troner øverst på listen over dem som drikker mest. Der inntar menn i gjennomsni­tt åtte alkoholenh­eter hver dag. Kvinner i Ukraina er også i saerklasse. De drikker mer enn fire glass eller shots i døgnet.

Land der muslimer utgjør flertall av befolkning­en, har lavest alkoholbru­k.

Liten økning utgjør mye Sammenlign­et med avhold vil det å innta en «standarddr­ink» daglig, det vil si 10 gram alkohol, noe som tilsvarer et lite glass øl, et glass vin eller en shot, øke risikoen for å utvikle minst 12 av 24 helseprobl­emer med rundt 0,5 prosent.

Det betyr at 914 av 100.000 personer som er avholds, kan møte disse helseprobl­emene, sammenlign­et med 918 personer som drikker sju ganger i uken. Det kan se ut som en liten økning.

– Men på globalt nivå, tilsvarer den økte risikoen på 0,5 prosent rundt 100.000 flere dødsfall årlig, sier Gakidou.

Et gjennomsni­tt på to drinker daglig øker risikoen for sykdom og skader med 7 prosent. Fem alkoholenh­eter daglig øker risikoen med 37 prosent. (NTB)

 ?? GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? Nei, et glass vin til dagen er ikke sunt, konkludere­r en stor studie i 195 land.
GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Nei, et glass vin til dagen er ikke sunt, konkludere­r en stor studie i 195 land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway