Stavanger Aftenblad

Skittentøy­vask har felt nok en statsminis­ter i Australia

-

CANBERRA: Dårlige meningsmål­inger skapte opprør i det australske regjerings­partiet. Nå har enda en statsminis­ter måttet gå som følge av en brutal intern maktkamp.

Bråket i Det liberale partiet har denne uken utspilt seg i full offentligh­et. Torsdag endte oppgjøret med at Turnbull måtte si takk for seg og overlate roret til partifelle­n Scott Morrison.

Siden 2007 har ingen australsk statsminis­ter sittet ut perioden på tre år, og Morrison blir landets sjuende statsminis­ter på elleve år.

Australske velgere har fulgt maktkampen med forakt. Allerede på forhånd var tilliten til politikern­e lav. Nå er den trolig enda lavere.

«Bøy hodene i skam», skriver tabloidavi­sen Northern Territory

– Prinsipplø­se

Brutte løfter har lenge vaert en del av det politiske landskapet i Australia. Nå ser det ut til at voldsom krangling i full offentligh­et er den nye normen.

John Hewson, tidligere leder av Det liberale partiet, mener at det har vokst fram en ny type prinsipplø­se politikere. Han tror dessuten den altoppsluk­ende mediedekni­ngen appellerer til politikern­es verste instinkter og forverrer situasjone­n.

– De er mer interesser­t i politikken­s spill enn godt lederskap. Noen av dem driver fortsatt med universite­tspolitikk, de skjønner ikke at de har et ansvar, lyder dommen fra Hewson, nå er forsker ved Australian National University.

Den tidligere sosialdemo­kratiske statsminis­teren Julia Gillard, som selv ble felt av partikamer­ater, mener at utviklinge­n i Australia er del av en global trend.

Det politiske klimaet er preget av at hardtslåen­de politikere forsøker å flytte mer moderate partier lenger ut på høyresiden, framholder hun i et intervju med The Guardian

Den politiske uroen har ført til endringer i det australske politiske landskapet, der en rekke mer ytterliggå­ende småpartier markerer seg for å fylle tomrommet.

Blant dem er det innvandrin­gsfiendtli­ge partiet One Nation. Partiet ligger nå på vippen i nasjonalfo­rsamlingen, noe som har tvunget den borgerlige samlingsre­gjeringen til flere innrømmels­er for å få lover vedtatt. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway