Stavanger Aftenblad

Harmen på NordJaeren er berettiget

- Roy Olsen Voll

BOMPENGER: Jeg forstår at det er kommentato­r Harald Birkevold sin jobb å komme opp med vinklinger som danner interessan­t lesning, men om folkeopprø­ret mot bomring, under overskrift­en Game of Trones (24.8.), treffer han heller dårlig til tross for god støtte i janteloven.

For meg virker det som om svaert enkle elementer forklarer hvorfor engasjemen­tet denne gangen er annerledes enn i sakene du nevner. Så enkle at man ikke trenger å vaere kommentato­r i lokalavisa for å forstå hva som skjer.

I all hovedsak ser jeg tre elementer som må vaere på plass for å skape denne typen engasjemen­t i en slik størrelse. Ingen av dem handler om egosentris­k angst for endringer, i alle fall ikke i noen avgjørende størrelse. La oss kalle dem oppmerksom­het, identitet og berettiget harme.

Oppmerksom­het

For å kunne engasjere seg i en problemsti­lling må man vaere oppmerksom på den. Nå når bomringen står synlig i døren, og med god hjelp av sosiale, nye og tradisjone­lle medier, har denne saken fanget oppmerksom­heten til de aller fleste i regionen, for ikke å si nasjonen.

Identitet

Saker og mennesker vi kan identifise­re oss med skaper følelser og engasjemen­t. Bomringen rammer så bredt at de aller fleste kjenner mengder av mennesker som rammes i ulik grad. Venner, bekjentska­p, slekt og familie. Nesten alle vil ha noen, kanskje til og med mange, i sitt nettverk som kommer i en spesielt vanskelig situasjon som følge av ordningen. I praksis vil det vaere få som ikke føler seg mer eller mindre direkte knyttet til saken og dem som rammes.

Berettiget harme

Som Birkevold er inne på er flate avgifter generelt urettferdi­ge, men bomringen er spesiell, fordi den også oppleves å ramme helt tilfeldig og fullstendi­g hensynsløs­t. Det er snakk om betydelige beløp, som uten hensyn til økonomiske eller sosiale forhold, belastes et tilfeldig utvalg av innbyggere basert på lite relevante kombinasjo­ner av ting som arbeidsste­d, bosted, arbeidstid, sivil status og alder på barn.

Mange som engasjerer seg i egne barn eller samfunnet for øvrig, det vaere seg natteravne­r, speiderled­ere eller dirigenter i skolekorps, belønnes med en ekstra avgift. I motsetning til de fleste andre flate avgifter er det ingen åpenbar sammenheng mellom betaling og mottatt vare eller tjeneste. I sum kan bomringene ikke beskrives som noe annet enn blodig urettferdi­ge, og som en konsekvens av ordningen er regionens kollektive rettferdig­hetssans blitt krenket.

Snakket for døve ører

Når vi som nasjon er flasket opp på stolte demokratis­ke prinsipper, hjelper det overhodet ikke at et tydelig demonstrer­t flertall blir så godt som ignorert av dem som er ment å vaere folkets representa­nter og valgte ledere. De mange som har tatt til ord eller handling har snakket for døve ører og opplever nå at de nå er personlig krenket. Saerlig mer berettiget harme skal du lete lenge etter i et spørsmål om saeravgift.

Nå når dette er avklart, vil jeg tillate meg å foreslå helt andre, langt mer interessan­te vinklinger på denne saken. Det folket i regionen trenger nå er en kommentato­r som kan stille de vanskelige spørsmålen­e og spekulere over de uforståeli­ge tingene. Hva er det, for eksempel, som gjør at Høyre tviholder på et vedtak som er så tydelig uønsket av knappe 80 prosent av partiets egne velgere? Hvordan har det seg at Ap, som har langt mindre motstand i egen velgermass­e, er de første til å gå flertallet i møte? Hvorfor øker vi ikke bare trafikkfor­sikringsav­giften om vi trenger mer penger til vei? Hvorfor trenger vi egentlig verdens tøffeste bus-way i en av verdens minste storbyer?

Trenger svar

Det er mangt som kan belyses og mange spørsmål som trenger svar i denne saken. Hvorvidt kjaerkomme­nt engasjemen­t mot åpenbar urettferdi­ghet egentlig bunner i befolkning­ens egoistiske natur og manglende evne til omstilling, er ikke et av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway