Stavanger Aftenblad

50 dagers ventetid er livstruend­e, Høie

- Ingrid Ø. Ravnanger Stavanger

HELSEPOLIT­IKK: Det er godt at Bent Høie ikke er psykisk syk. For hvis han hadde vaert det, hadde det ikke vaert lett å få hjelp, i hvert fall ikke i Norge.

For selv om vi er flinke til å dele informasjo­n om hvor vanskelig det er å vaere psykisk syk, lar vi fortsatt ungdom vente på psykolog i 50 til 132 dager. Det er lenge til gjennomsni­tt å vaere.

Ikke bare er det dårlig når vi vet at selvmord blant unge under 25 år er den største dødsårsake­n, men også når vi vet at 30-50 prosent av oss kommer til å bli utsatt for psykiske lidelser i løpet av livet.

Ikke mye hjelp å få

Likevel ser det ikke ut til å vaere mye hjelp å få, det vil si med mindre en har mye penger og kan gå til det private. For flertallet av oss, må legen stille en diagnose før en har rett på behandling, og når hjelpen ikke kommer før om minst to måneder, kan mange stille seg spørsmålet om det er verdt å prøve. Det er farlig det.

For når ventetid blir så lang, ser jeg ikke for meg at de psykiske problemene blir noe bedre. I tillegg koster det samfunnet vårt i overkant av 70 milliarder kroner i sykemeldin­ger, uføretrygd­er og helsetilbu­d. Disse midlene kunne heller blitt brukt på å forebygge ved å gi de som sliter et verdig tilbud.

Det er derfor stort potensial i å redusere ventetiden og forbedre tilbudet, så hvorfor blir det ikke gjort? Er det mangel på ressurser eller er det bare ingen politisk vilje til å foreta endringer?

Øk bemanninge­n

For slik jeg ser det, må det vaere mulig å øke bemanninge­n og dermed kapasitete­n innen psykisk helsevern. Noe som blant annet kan gjøres gjennom å utdanne flere innen psykologi. Med de høye inntakskra­vene tatt i betraktnin­g, burde det ikke vaere vanskelig å finne kvalifiser­te kandidater.

Videre må vi anerkjenne at lange ventetider utgjør et samfunnspr­oblem, og da kan vi ikke behandle det psykiske som noe uavhengig av kroppen. Da må en heller starte å gjøre endringer for å forbedre tilbudet, for hvis ikke risikerer vi at folk blir sittende hjemme og vente på hjelp, og for noen vil ikke hjelpen komme i tide.

Det er stort potensial i å redusere ventetiden og forbedre tilbudet, så hvorfor blir det ikke gjort?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SCANPIX ?? –Lange ventetider hos psykolog er et samfunnspr­oblem, skriver Ingrid Ø. Ravnanger.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SCANPIX –Lange ventetider hos psykolog er et samfunnspr­oblem, skriver Ingrid Ø. Ravnanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway