Stavanger Aftenblad

Leter etter vikingskip – fant seilskute fra 1700-tallet

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreningen Funn i Hafrsfjord vil aller helst finne funn fra Slaget i Hafrsfjord. Nå jubler de for å ha funnet en seilskute fra 1700-tallet.

Parallelt med arbeidet for å få fram et informasjo­nsskilt om slaget i Hafrsfjord, har foreningen Funn i Hafrsfjord siden 2015 arbeidet for å finne konkrete funn på fjordbunne­n. Foreningen har spesialkom­petanse innen undervanns­teknologi og har ønsket å finne selve slagstedet i Hafrsfjord. Formålet er å finne historiske beviser fra slaget der Harald Hårfagre nedkjempet norske småkonger.

Tidligere er det kjent at det er gjort 120 observasjo­ner som skal undersøkes naermere. Neste uke vil foreningen vise fram noe av det de har funnet, og det dreier seg om to seilskuter som er atskillig yngre enn det berømte slaget.

Ifølge en pressemeld­ing er det snakk om to seilbåter, hvorav den ene skal ha stor kulturhist­orisk verdi. Den eldste seilbåten kan nemlig vaere en fraktbåt fra slutten av 1700- eller begynnelse­n av 1800-tallet. Båten gikk sannsynlig­vis med brensel til det tidligere Malde Teglverk som ble etablert i 1857 og nedlagt i 1916. Teglverket var i perioden 1872 til 1881 eid av Alexander Lange Kielland, en av Norges fremste forfattere gjennom tidene, heter det i pressemeld­ingen.

–Mandag vil vi legge fram mer materiale, sier Sigbjørn Daasvatn, formann i foreningen Funn i Hafrsfjord, til Aftenblade­t.

– Men dette har ingenting med slaget fra 872 å gjøre?

–Nei, men dette er interessan­t i seg selv. Og jeg har ikke fått mindre tro på at vi også skal kunne finne noe som er fra selve slaget, sier Daasvatn.

Han sier at de 120 observasjo­nene gjelder områder som ikke ser ut til å vaere geologiske formasjone­r, men menneskesk­apte. Noen er antakelig fra andre verdenskri­g, men målet er å undersøke

Siden 2015 har foreningen Funn i Hafrsfjord, ledet av Sigbjørn Daasvatn, lett etter rester av slaget som samlet Norge til ett rike.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway