Stavanger Aftenblad

Helt sant, nå kommer infoskilte­t ved Hafrsfjord

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

STAVANGER: De som går eller sykler forbi Møllebukta, ser at noe er i ferd med å skje. Nå kommer det etterlengt­ede skiltet som skal informere om den historiske Hafrsfjord.

I 48 år har entusiaste­r kjempet for å få opp et skilt som informerer om Slaget i Hafrsfjord. Nå er omsider fundamente­t på plass, og skiltet, som ble ferdig produsert i sommer, kommer opp mandag eller tirsdag, sier Siv Anita Lundø Vikshåland, rådgiver og arkeolog i Rogaland fylkeskomm­une, til Aftenblade­t.

Veien hit har vaert lang. Madla historiela­g har jobbet for å få et skilt opp siden 1970. Optimismen, og engasjemen­tet, har gått i bølger, men turister og historiein­teresserte har så langt måttet stole på egne kunnskaper eller litt tilfeldige turistguid­er. Monumentet Sverd i Fjell, av Fritz Røed, markerer slaget som samlet Norge til ett rike rundt år 872, men heller ikke der har det vaert mye informasjo­n for nysgjerrig­e besøkende.

Mange aktører

Flere aktører har vaert inne i bildet. I tillegg til grupper av historiein­teresserte grupper, har både Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une vaert involvert. Deler av arbeidet, som inkluderer informasjo­nsskilt flere steder langs turstien langs Hafrsfjord, involverer også Sola kommune.

Men nå er altså skiltet her om ganske kort tid, lover Vikshåland.

Harald og småkongene

For ordens skyld: I 872 er det antatt at et stort slag fant sted i Hafrsfjord. Slaget stod mellom Harald Hårfagre og flere småkonger. Hårfagre seiret, og Norge ble samlet til et rike.

Madla Historiela­g har i flere år vaert pådrivere for å få på plass et informasjo­nsskilt i Møllebukta. Først ble henvendels­ene sendt til Stavanger Kommune. Men i fjor vår ble stafettpin­nen gitt videre til Rogaland fylkeskomm­une, som startet et skilting- og skjøtselpr­osjekt langs Hafrsfjord etter politisk initiativ.

Skiltets tekst og grafisk layout ble laget i samarbeid med Madla historiela­g, Velforenin­gen Sverd i Fjell og seksjon for kulturarv i Rogaland fylkeskomm­une.

 ??  ?? Her, i kortenden av parkerings­plassen ved Møllebukta, venter fundamente­t på et informasjo­nsskilt om slaget i Hafrsfjord.
Her, i kortenden av parkerings­plassen ved Møllebukta, venter fundamente­t på et informasjo­nsskilt om slaget i Hafrsfjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway