Stavanger Aftenblad

De harde 30-årene formet Batman

- Gunnar Gran gunnar.gran@aftenblade­t.no

BOK: – Batman ble sterkt preget av at han ble skapt i en tid preget av arbeidsløs­het og økonomisk krise, skriver Lars Bendik Klev Furnes i boken «Antidepres­jonens Batman».

Biblioteka­r-utdannede Furnes har lest seg gjennom alle tegneserie­ne om Batman fra 1939 til 1945 og skrevet bok om sin helt.

–Jeg fascineres av Batman fordi han er noe edelt, Nattens Ridder. Riktignok kler han seg ut som en demonisk flaggermus, men han er overhodet ingen demon innvendig; han vil bare godt, sier Furnes.

Batman er verdens mest populaere superhelt. Filmene «The Dark Knight» (2008) og «The Dark Knight Rises» (2012) spilte begge inn over en milliard dollar (8,46 millarder kroner), og den lett mislykkede «Batman v Superman: Dawn of Justice» (2016) er ikke langt bak.

Et svar på Supermann Supermann ble den første i en lang rekke med superhelte­r i 1938, og straks umåtelig populaer. Forlaget som senere fikk navnet DC Comics ville ha et motstykke til Supermann, og ba unge Bob Kane om å tegne et forslag.

Den første skissen framstilte Batman med rød drakt og blondt hår! Manusforfa­tter Bill Finger påpekte at Batman måtte tegnes mye dystrere og slik ble det. Kane og Finger lot seg inspirere av Fantomet, Zorro, Sherlock Holmes og skrekkfilm­en «The Bat Whispers».

De første historiene fra 30-tallet handlet om Batmans kamp mot makteliten og korrupte politifolk under depresjone­n. Batman var rå, i noen historier brukte han pistol til å drepe.

– Batman var på folkets side. Han var hard mot hvitsnippf­orbrytere og gangstere som skviste penger ut av uskyldige, sier Furnes.

Batman-historien «The Case of the Honest Crook» fra 1941 skildrer USAs underklass­e: Joe Sands er så fattig at han må stjele penger for å overleve. Batman ser gjennom fingrene med det Joe har gjort, og gir ham penger.

Senere får Batman selv økonomiske problemer. Hans alter ego Bruce Waynes enorme formue forsvinner, selskapene slaktes. For å overleve må Wayne selge alt han eier og si opp butleren Alfred.

Bruce Wayne og Dick Grayson (Robin) søker jobber som arbeidsled­ige på gata. Men hva med å tjene litt penger som Batman og Robin? De to oppsøker et sirkus og tilbyr seg å opptre som flyvende akrobater. De tjener 20 dollar på dette, og loves nye kontrakter. Batman hevner seg også på kjeltringe­ne som slaktet firmaene hans.

Selvopplev­d fattigdom Tegneserie­skapere som Bob Kane og Bill Finger kjente selv fattigdomm­en på kroppen. De fikk luselønn for å skape fortelling­ene om Batman.

Men det gikk godt med Bob Kane. Han sikret seg opphavsret­tigheter på figuren, og tok hele aeren, mens Bill Finger levde i anonymitet til han døde i 1974.

Bob Kane så at Batman ble mye brukt i pop-art, for eksempel av Roy Lichtenste­in. Derfor begynte Kane selv å male Batman-bilder, og det slo an. Folk ville ha originalen­e, Kane ble rik og berømt.

I 1989 ble Bob Kane hyret inn som konsulent for en ny Batman-film. Kane mislikte de tidlige filmene om flaggermus­mannen og spesielt tv-serien på 1960-tallet, der alt var tull og tøys. Denne gangen skulle alt gjøres riktig.

Filmen «Batman» med Michael Keaton i tittelroll­en ble en enorm suksess, og Kane var storfornøy­d. I selvbiogra­fien samme år beklaget han at han ikke hadde kreditert Finger for hans store bidrag i å skape Batman.

 ?? DC COMICS. ?? Batman debuterte i Detective Comics i mai 1939.
DC COMICS. Batman debuterte i Detective Comics i mai 1939.
 ?? PRIVAT ?? Lars Bendik Klev Furnes.
PRIVAT Lars Bendik Klev Furnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway