Stavanger Aftenblad

Svensk film best under filmfestiv­alen i Haugesund

-

HAUGESUND: Vinnerne i filmfestiv­alen i Haugesund er kåret.

Den norske kritikerpr­isen Den norske filmkritik­erprisen i Haugesund gikk til Grensen, regissert av Ali Abbasi. I sin begrunnels­e sier juryen blant annet at filmen utmerkar seg med sin originalit­et. Filmen er tematisk og visuelt dristig, med ein finstemt balanse mellom alvor og komikk.

– Sjeldan har vi sett ein så saereigen og meiningsri­k allegori over tema som utanforska­p, integrasjo­n og identitet. Og aldri har vi sett ei betre moderniser­ing av fellesnord­isk folklore, skriver juryen. Fipresci-prisen

Prisen gikk i år til finske Euthanizer, regissør Teemu Nikki.

– For enhver forfatter eller regissør er det en stor utfordring å lage originale versjoner av veletabler­te sjangerfor­mer, men det er nettopp det regissør og manusforfa­tter Teemu Nikki har fått til med den herlig mørke Euthanizer.

FIPRESCI-prisen tildeles beste nordiske film.

Publikumsp­risen Publikumsp­risen gikk til Kapernaum, regissert av Nadine Labaki. I sin begrunnels­e sier juryen blant annet at filmen er rå og realistisk, men får også frem humor og varme i en ellers fortvilet situasjon.

Andreaspri­sen

Den økumeniske filmprisen Andreaspri­sen gikk til En dommers dilemma, regissert av Richard Eyre. I sin begrunnels­e sier juryen blant annet at årets prisvinner er et verk som setter interessan­te etiske dilemmaer under lupen.

– Sentralt i den medrivende og ofte rørende historien, der kjaerlighe­t i mange fasetter settes på prøve, står en fabelaktig skuespille­rprestasjo­n fra den kvinnelige hovedrolle­innehavere­n.

 ??  ?? Fra filmen «Grensen».
Fra filmen «Grensen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway