Stavanger Aftenblad

Venner rivaler vinnere elendige tapere

-

Men først noen refleksjon­er over ulike tema:

– Hva har gått galt i sør fra Vikings vedvarende elitespill, via to lag på toppnivå (Sandnes Ulf 2012–14) til to lag på nivå to og det tredje, Bryne, på nivå tre?

Berntsen: – Jeg har ikke sittet tett på hele denne perioden, men det er skremmende når vi nå nylig så to unge landslagst­ropper uten spillere fra Rogaland.

– Svakere økonomi og dårlig treff på markedet, altså på spillerne som er hentet, betyr også sitt.

Saeternes: – Klart økonomien har mye å bety. Vi prøver å hente spillere for mindre penger, men det koster mye mer her enn for eksempel hos konkurrent­er på Østlandet. Der er så mange spillere at de kan vandre mellom klubbene og fortsatt bo hjemme. Vi må betale lønn og skaffe bosted i tillegg. Det blir fort mye dyrere,

Berntsen: – Viking betaler en pris for å vaere storklubb. Lønnskrave­ne blir helt andre når vi skal hente spillere, enn hos mange av konkurrent­ene. Strømsgods­et opplevde at lønnskrave­ne eksplodert­e etter seriegulle­t, Thomas Berntsen forteller at Sarpsborg 08 merker det samme nå etter suksessen.

Bengt Saeternes har ikke tenkt på om han kan bli Vikingtren­er en gang i fremtiden. Bjarne Berntsen har alltid lurt på hvorfor han ikke har blitt forespurt om trenerjobb av Sandnes Ulf.

– Hva må til for at sørfylket igjen skal bli en maktfaktor i norsk fotball?

Berntsen: – En klar strategi. Tålmodighe­t. Viking vil opp så fort som mulig, men klubben må vaere klar til å takle eliteserie­n. Vi vil finne de gode spillerne i regionen og utvikle disse.

Saeternes: – Enig, vi må ha tydelige planer. I Sandnes Ulf ønsker vi veldig å satse på lokale spillere, men opplever at det er vanskelig å konkurrere på lønn med både Bryne og Egersund. Der kan spillerne kombinere med jobb, det kan de ikke hos oss.

– Et typisk eksempel er Kennth Grande. Jeg vurderte at han hadde store muligheter, men Kenneth var aerlig, hadde fast jobb ved siden av lønn i Egersund, og følte ikke han kunne si fra seg jobben for det vi kunne tilby.

– Slik går vi glipp av lokale gutter og ender med en utlending i stedet.

Berntsen: – I Viking er vi knapt nok konkurrans­edyktige om vi ønsker å hente en som «bare» er i jobb og ikke har lønn fra klubben. Even Østensen for eksempel, det var ikke bare enkelt. Heldigvis fikk vi gode avtaler med Staal som får en engangssum og bonus hvis vi forlenger.

– Har vi forutsetni­nger for å skape to elitelag i regionen?

Berntsen: – Vi har gode forutsetni­nger for å ha ett stabilt elitelag og ett blant de 20 beste, et lag som svinger litt mellom elite og obos.

Saeternes: – En klubb vil vaere storebror, så handler det om å få mye ut av lite for nummer to.

Berntsen: – Ranheim er et fantastisk eksempel. Der får de mye ut av lite. Jeg besøkte klubben i fjor høst og ble imponert. De har en klar strategi, er tydelige på alt de gjør. En kjempepres­tasjon det de har fått til.

Saeternes: – De mister spillere, de beste, for de går dit lønnen er høyest. Det må vi akseptere, men Ranheim firer ikke på sitt opplegg. Det er imponerend­e.

– Hva har overrasket mest gjennom årets sesong så langt i Obosligaen?

Berntsen: – Først og fremst at det er så mange gode lag i ligaen. Her er ingen kamper du kan slappe av i.

Saeternes: – Hver eneste kamp er knalltøff. Slipper du deg litt ned, så får du store problemer. Kjennetegn­et på Obosligaen er at det er jevnt. Seks, sju lag har ambisjoner om å rykke rett opp, resten av ligaen sikter seg inn på kvalik for opprykk. Alle tror de kan vinne. Slik er det ikke i eliten, der handler det oftest om å posisjoner­e seg bak Rosenborg.

Berntsen: – En annen overraskel­se for meg, er at ligaen er mye mer spillende enn det som var sagt før. Her er på ingen måte bare spark og spring.

– Bengt Saeternes, hva har overrasket deg ved årets Viking-lag?

–Egentlig ingen ting, derimot er jeg imponert over at spillerne har vaert veldig proffe. Jeg trodde Viking skulle få trøbbel enkelte steder der laget ville spille under uvante forhold, for eksempel i Tromsdalen, men det har de taklet.

– Enkelte spillere har overrasket, saerlig unge Kristian Thorstvedt, dessuten er det interessan­t å se at en type jeg liker godt, backen Claes Kronberg, har taklet overgangen fra eliten til Obosligaen så godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway