Stavanger Aftenblad

OL-utøverne må trene i drivhus

- Mette Bugge

ROING: Utøvere som skal til OL i Tokyo i 2020, må tåle temperatur­er de ikke er vant til.

Are Strandli og de andre landslagsr­oerne forbereder seg til VM i Bulgaria i midten av september. For å kunne tåle varmen der, har roerne startet med varmeakkli­matisering i et telt som står på Årungen. Der skal det vaere 35 grader og 80 prosent luftfuktig­het de neste åtte-ni dagene.

Dette har også med OL i Tokyo om knappe to år å gjøre.

– Vi skal trene på vannet først, og så sykle i teltet i høy temperatur i 45 minutter etterpå, sier Strandli fra Stavanger, som er fersk europamest­er i lettvekt sammen med Kristoffer Brun.

Må gjøre noe før OL

Nå har Olympiatop­pen innsett at det er nødvendig å ta varmen på alvor.

– Før OL i Tokyo må vi forberede oss på temperatur­er godt over 30 grader, sier fagsjef Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Det er hun som er prosjektle­der for et varmerom som bygges på Toppidrett­ssenteret i Oslo og som skal stå ferdig 1. november. Rommet på 30 kvadratmet­er har vaert planlagt i halvannet år.

– Vi skjønte at med de forholdene som venter i neste sommer-OL i 2020, må utøverne bli vant til varmen, sier Lybekk.

Fikk hakeslipp i Tokyo

Da flere representa­nter fra Olympiatop­pen besøkte Tokyo tidligere, fikk de seg en øyeåpner.

– Det var utrolig slitsomt bare å vaere der, og hvis man da i tillegg skal prestere må utøverne vaere akklimatis­ert på forhånd, forteller Lybekk.

Sjeflege Tomas Torgalsen, fysioterap­eut Bjørn Fossan og Arne Jørstad Riise, fagansvarl­ig idrettspsy­kologi, fikk et innblikk i at varmen i Japan kan bli uutholdeli­g.

Da kappgjenge­ren Håvard Haukenes konkurrert­e på 50 km Berlin-EM nylig, gikk han på en smell, nettopp på grunn av den høye temperatur­en. Det var godt over 30 grader, og han naermest kollapset i mål. Haukenes måtte bli nedkjølt med isposer og få medisinsk tilsyn etter sin fjerdeplas­s.

Norsk idrett vil for all del unngå slike episoder i fremtiden.

Har sett på England Olympiatop­pen satte ned en ekspertgru­ppe som har oppdatert seg på forskning og fakta.

– Det ble fort enighet om at det måtte legges planer for utøvere, ellers har vi ingen sjanse i Tokyo, mener fagsjefen.

Først ble det forsøkt å lage varme og høy luftfuktig­het i et vanlig rom på Toppidrett­ssenteret, der man satte inn tredemølle­r. Det funket ikke. England hadde derimot tilsvarend­e opplegg, og en reise dit ga nødvendig innblikk.

Nå er akklimatis­eringsromm­et snart en realitet.

Godt forbered til ro-VM Tokyo er det en rekke idretter som får tøffe forhold utendørs, som friidrett, roing, padling, sykling, triatlon og sandvolley­ball, for å nevne noen.

Roerne startet sin akklimatis­eringsperi­ode før VM i Bulgaria fredag.

– Vi gjorde dette også i fjor, og høstet god erfaring, sier landslagst­rener Johan Flodin.

Han forteller at det før siste års VM ble testet ut to ulike prosjekter. Det ene var et varmebasse­ng der utøverne måtte oppholde seg i veldig varmt vann, mens de andre syklet inne i et varmerom.

– Det var faelt å vaere i det bassenget. Vi ble helt utslitt, og så viste det seg at varmeromme­t ga størst utbytte, sier Kjetil Borch.

 ?? OLAV OLSEN, AFTENPOSTE­N ?? Roer Are Strandli i det provisoris­ke varmetelte­t på treningsan­legget på Årungen. I dette drivhuset skal Stavanger-mannen og de andre roerne forberede seg til VM. Det samme må de gjøre før OL i Tokyo.
OLAV OLSEN, AFTENPOSTE­N Roer Are Strandli i det provisoris­ke varmetelte­t på treningsan­legget på Årungen. I dette drivhuset skal Stavanger-mannen og de andre roerne forberede seg til VM. Det samme må de gjøre før OL i Tokyo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway