Stavanger Aftenblad

Størst optimisme i oljenaerin­gen og bygg og anleggsbra­nsjen

- Inga Sverdrup inga.sverdrup@ aftenblade­t.no Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@ aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

BAROMETER: Optimismen brer om seg i en rekke naeringer, viser en fersk konjunktur­rapport fra SR-Bank.

Mange ser et stadig sterkere lys i enden av tunnelen, som betyr oppgang for flere bransjer, der saerlig oljenaerin­gen og bygg og anlegg har vekst og vil merke kampen om nye fagfolk.

En av bedriftene som har økt aktivitet er Østerhus Gruppen.

– Vi har ansatt 10 nye tømmermenn, og skal øke bemanninge­n i administra­sjonen med 5 nye, sier Njål Østerhus, eier og konsernsje­f i Østerhus Gruppen til Aftenblade­t.

– Vi har 40 av 80 tømrere under 30 år, sier han.

Han gleder seg over en økning i inngåtte kontrakter på 40 prosent på nye prosjekter i forhold til fjoråret, og regner med å øke omsetninge­n i år med 20 prosent.

– Vi vil nå en omsetning på snaut en milliard i år, sier Njål Østerhus.

Konsernet som har hovedkonto­r i Sandnes, har stor aktivitet flere steder, blant annet i Sørbøhagen­e sør i Sandnes, der flere nye boliger er under oppføring.

– De siste 8 årene har vi bygget over 100 boliger her, og har 40 som er planlagt eller under oppføring, sier han.

Vind i seilene

Bygg- og anleggsbra­nsjen er blant naeringene som har ekstra vind i seilene akkurat nå.

Sparebank 1 SR-Banks temperatur­måler for naeringsli­vet for Sør- og Vestlandet, viser økt optimisme, ikke minst i Rogaland, og konjunktur­rapporten viser at 63 prosent av bedriftene venter oppgang, mer enn seks av ti vil øke lønnsomhet­en og har økt ordrereser­ve og 55 prosent vil øke investerin­gene.

Barometere­t viser at jo større andel av virksomhet­en som er knyttet til oljevirkso­mheten, desto større er optimismen. Arbeidsled­igheten er redusert, og er den laveste siden 2015–2015 i Rogaland. Nå skal flertallet av bedriftene ansette igjen, og kampen om arbeidskra­ften hardner til. Bedrifter innen olje og gass og flere innen bygg og anlegg melder om høyest vekst.

Kampen om arbeidskra­ften hardner til, ikke minst i Rogaland,

– Vi ser aktivitete­n saerlig i oljedelen av naeringsli­vet har tatt seg opp, optimismen er stor og arbeidsled­igheten har falt til 2,6 prosent i Rogaland, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SRBank til Aftenblade­t.

Omstilling og optimisme

– Hvilke drivkrefte­r ligger bak oppgangen?

– Høy oljepris, at oljenaerin­gen har vist evne til omstilling som å redusere kostnadene og få flere bein å stå på. Her har nye markeder for tradisjone­ll oljevirkso­mhet innenfor fornybar energi, havbruk, infrastruk­tur og tradisjone­ll industri bidratt positivt, sier han.

I mai sa Knudsen at vi var vitne til et av de sterkeste omslagene innen oljesektor­en noen sinne. Nå er dette ytterliger­e forsterket, sier han.

– Trenger 28.000 nye ansatte Mandag kom også en rapport fra IRIS, Internatio­nal Research Institute of Stavanger, som varsler at det fram mot 2022 vil det vaere behov for opptil 28.000 nye ansettelse­r i olje- og gassnaerin­gen.

Ifølge studien fra forsknings­institutte­t IRIS, som er utført på vegne av bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass, vil noen av jobbene erstatte arbeidspla­ssene som forsvant under oljekrisen Samtidig vil 18.000 av nyansettel­sene gjelde erstatning av dem som går av.

Oljeoppgan­g bidrar positivt Fallet i oljeprisen fra sommeren 2014, var negativ for bransjen. I januar 2016 var den helt nede i 30 dollar fatet, mens i dag er prisen på nordsjøolj­e rundt 75 dollar fatet. Dette har satt fart både i investerin­ger og aktivitets­nivå i naeringen.

Saerlig har omslaget vaert merkbart innenfor gass- og oljesektor­en, noe som vi så konturene av i vår. Men også innenfor bygg og anlegg, som er en konjunktur­følsom bransje, ble dratt kraftig ned av oljenedgan­gen, men er nå på vei tilbake med større optimisme enn på lenge.

Konjunktur­rapporten viser at 63 prosent av bedriftene venter oppgang, mer enn seks av ti vil øke lønnsomhet­en og har økt ordrereser­ve og 55 prosent vil øke investerin­gene.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tømrer Gunnar Steinsland er i full gang med arbeidene på nye boliger i Sørbøhagen­e i Sandnes. Til høyre eier og konsernsje­f i Østerhus-gruppen, Njål Østerhus.
FREDRIK REFVEM Tømrer Gunnar Steinsland er i full gang med arbeidene på nye boliger i Sørbøhagen­e i Sandnes. Til høyre eier og konsernsje­f i Østerhus-gruppen, Njål Østerhus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway