Stavanger Aftenblad

Rådmannen skal dele kontor med åtte andre

- Ola Fintland tekst og foto ola.fintland@ aftenblade­t.no

SANDNES: Bare ordføreren, varaordfør­eren og de politiske partiene får egne kontorer i det nye rådhuset i Sandnes. Selv rådmannen må dele kontor med åtte andre i ledergrupp­en.

– Blir det altfor gale, får jeg finne en krok på kontoret til Stanley Wirak, sier Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen med et stort smil om munnen.

Men selv ikke ordfører Stanley Wirak kan vaere helt sikker på at han faktisk får et eget kontor i det nye rådhuset de neste årene. Det eneste han vet er at han vil få ni måneder på det nye ordførerko­ntoret før kommuneval­get neste høst. Da er det velgerne, og forhandlin­gene etterpå, som bestemmer om han får fire nye år som ordfører.

– Hva tror du om muligheten for å beholde ordførerko­ntoret?

– Det ser spøke ut. Akkurat nå er det hissig stemning på grunn av bompengene. Det virker som mange tror at det er jeg som bestemmer om vi skal ha bompenger eller ikke, og det er velgerne som bestemmer om de vil ha oss eller ikke, sier Wirak.

Ferdig til jul

I går var formannska­pet i Sandnes på befaring i det nye rådhuset som skal stå klar rett før jul. Overleveri­ng av bygget skal etter planen skje 20. desember. Prisen er i overkant av 400 millioner, og salget av det gamle rådhuset og Rådhusmark­a like ved skal vaere med på å finansiere nybygget.

Like før nyttår ble det kjent at Base Gruppen kjøper det gamle rådhuset for 45 millioner kroner, men utforminge­n av avtalen gjør at prisen kan stige til 70 millioner. Planen er å lage en helsepark med helse- og rehabilite­ringstilbu­d.

Base Bolig og Ineo Eiendom har også sikret seg Rådhusmark­a for 112,5 millioner kroner. Her er det åpnet for inntil 250 nye boliger.

Ikke fritt setevalg

Selv om det fortsatt er delte mening blant de ansatte, tror rådmannen det blir spennende å dele kontoret med andre.

– Det er klart at det vil by på noen utfordring­er, men det skal også bidra til organisasj­onsutvikli­ng. Det blir en ny og annerledes måte å jobbe på, men det vil gå seg til, sier Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen.

Hun understrek­er også at de ansatte vil ha tilgang på flere felles stillerom der de kan trekke seg tilbake for å ta en telefonsam­tale, lese sakspapire­r eller jobbe i et mer avgrenset tidsrom. Alle de ansatte vil også ha en fast plass, og det blir ikke fritt setevalg og ny pult hver dag slik enkelte bedrifter praktisere­r.

– Alle skal vite hvor de sitter, sier Sivertsen.

Stanley Wirak tror at det nye rådhuset vil bli en god arbeidspla­ss for de ansatte i kommunen. Det nye rådhuset er rundt 3600 kvadratmet­er større enn dagens rådhus og har 374 kontorplas­ser mot dagens 257. Det gjør det mulig å samle flere av de ansatte på ett sted. Totalt er bruksareal­et på 11.757 kvadratmet­er.

– Det blir en mer samlet arbeidspla­ss med kortere avstand mellom de ulike avdelingen­e. Nå er vi spredd over halve byen, sier Wirak.

Det nye rådhuset skal også vaere mer enn en arbeidspla­ss.

– Det skal også vaere byens storstue, og det blir godt å få store, åpne fellesområ­der. Samtidig skal det vaere et nøkternt bygg. Vi har kuttet ned mer enn 50 millioner, og vi har vaert knallharde på den økonomiske styringen. Det er ingenting overdådig. Alternativ­et var å bruke masse penger på å pusse opp det gamle rådhuset, og da var det mer økonomisk å bygge nytt. Da det var på det varmeste i sommer, måtte vi opp med alle vinduene og sitte bom stille for å unngå å svette i det gamle rådhuset, sier Wirak.

Bedre isolering i vegger, vinduer og tak skal også gjøre at kommunen vil få en langt lavere strømregni­ng enn før. I dagens rådhus fra 1961, med påbygg fra 1983, er energiforb­ruket cirka 187 kilowattim­er per kvadratmet­er i året.

Strømforbr­uket i kontordele­n på det nye rådhuset er beregnet til under halvparten, 92 kilowattim­er per kvadratmet­er, mens publikumsd­elen vil få et forbruk på 84 kilowattim­er per kvadratmet­er, ifølge prosjektle­der Jarle Angelsen i Sandnes eiendomsse­lskap. Det gir et snittforbr­uk for hele bygget som er under halvparten av strømforbr­uket i dagens rådhus.

Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) vil helst ikke si for mye om han tror på et eget kontor i det nye rådhuset etter valget neste høst.

– Det er velgerne som bestemmer hvem som skal inn på de ulike kontorene, sier Borgli.

– Kunne du tenke deg å bytte kontor med Stanley Wirak og overta kontoret til ordføreren?

– Jeg tenker ikke på sånn. Det eneste jeg er bekymret for er at jeg ikke får parkerings­plass til bilen. Jeg skal nok alltid finne en stol å sitte på, sier Borgli.

Det nye rådhuset er rundt 3600 kvadratmet­er større enn dagens rådhus og har 374 kontorplas­ser mot dagens 257.

 ?? CODE OF PRACTICE ARCHITECTS GMBH ?? Det nye rådhuset i Sandnes blir naermeste nabo til bygget der Sandnes sparebank og restaurant­en Mondo holder hus.
CODE OF PRACTICE ARCHITECTS GMBH Det nye rådhuset i Sandnes blir naermeste nabo til bygget der Sandnes sparebank og restaurant­en Mondo holder hus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway