Stavanger Aftenblad

Bompenger inn i lønnskampe­n

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Fagforenin­ger i regionen vil i høstens lønnsforha­ndlinger kreve ekstra høye lønnstille­gg og bedre tilrettele­gging av arbeidstid­en, på grunn av de nye bomringene.

– Vi forventer høyere lønnsøknin­g i år enn vi kunne ventet oss uten bompenger, sier Roy Inge Nilsen, klubbleder for rundt 350 medlemmer ved verftet Rosenberg WorleyPars­ons på Buøy.

Fra 1. oktober må bilister betale bompenger for å kjøre til Buøy og Hundvåg i Stavanger.

Diskuterer fleksitid

Nilsen forteller at klubben er i ferd med å forberede seg til de lokale lønnsforha­ndlingene, som skal vaere ferdige i begynnelse­n av oktober. Han ønsker ikke å svare, når vi spør hvor stor han mener lønnsøknin­gen bør bli i år.

– Vi har også diskutert om fleksitid er noe vi bør se på framover, men her er ingenting bestemt. Alle som jobber i produksjon­en må i dag forholde seg til fastsatt arbeidstid fra 7 til 15 når de jobber dagtid. De må dermed reise i rushtiden i alle fall hjem fra jobb. I tillegg er det mange som jobber skift og går vakter både kveld og natt, til tider hvor det ikke er kollektivt­ilbud. Bompengene stjeler dermed en stor del av årsinntekt­en for mange ansatte, sier Nilsen til Aftenblade­t.

Klubbleder­en frykter at bompengene vil føre til at Rosenberg skal få slite med rekrutteri­ngen framover.

– Et så stort innhugg i økonomien har noe å si når man skal velge arbeidspla­ss. Jeg frykter at en del heller velger seg en jobb som ikke gir så høye utgifter.

Kvesser knivene Rosenberg-klubben er langt fra alene om å kvesse knivene foran høstens lønnsforha­ndlinger, forteller distriktss­ekretaer Morten Larsen i Fellesforb­undet Rogaland. Han er kontaktet av flere klubbleder­e som lurer på hvordan de skal gå fram.

– Slik bompengest­rukturen er lagt opp nå, er den en ekstra avgift for den enkelte som skal på jobb. Dette mener vi bedriftene må ta høyde for i de lokale lønnsforha­ndlingene i høst, sier Morten Larsen, distriktss­ekretaer i Fellesforb­undet Rogaland.

Vil ha mer enn ellers i landet

– Folk er oppgitte over at man skal måtte betale ekstra mye penger for å komme seg til og fra jobb, enten du jobber i Dusavik, på Hundvåg eller på Forus. Det er ikke alle som kan hive seg på en sykkel eller en buss. Ute forventes det nå at arbeidsgiv­erne på Nord-Jaeren er villige til å gi mer i lønnsforha­ndlingene enn i resten av landet, fordi det blir så dyrt for folk å komme seg til og fra jobb. I tillegg er forventnin­gen at arbeidsgiv­erne legger til rette for at folk kan flekse litt, sier han til Aftenblade­t.

– Det må lages ordninger for de som må dra på jobb mellom klokken 07 og 09, når det er rushtidsav­gift. Dessuten må kommunene endre åpningstid­ene i barnehager og skolefriti­dsordninge­r. Vi er helt enige med Sandnes-ordfører Stanley Wirak i at bompengesa­tsen må ned og at maks antall månedlige passeringe­r må reduseres fra 75 til 60. Slike ting er det bare politikern­e som kan endre, sier Larsen, som har rundt 4500 fellesforb­undsmedlem­mer i regionen.

Han tror mange arbeidsgiv­ere vil møte kravene konstrukti­vt.

– Ja, jeg tror mange arbeidsgiv­ere vil se positivt på denne type krav. Nå er vi i en tid der det fort kan bli konkurrans­e om arbeidskra­ften igjen, så her må bedriftene vaere kreative for å holde på folkene sine, mener Morten Larsen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Roy Inge Nilsen er klubbleder for rundt 350 medlemmer ved Rosenberg WorleyPars­ons på Buøy.
FREDRIK REFVEM Roy Inge Nilsen er klubbleder for rundt 350 medlemmer ved Rosenberg WorleyPars­ons på Buøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway