Stavanger Aftenblad

Frp kjører bompengesa­ken i Stavanger bystyre

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Christian Wedler (Frp) smir mens jernet er varmt og fremmer en interpella­sjon om bompenger i Stavanger bystyre førstkomme­nde mandag.

Frps gruppelede­r ønsker primaert at Stavanger skal trekke sin støtte til etablering­en av de nye bomringene på Nord-Jaeren.

Opplegget for Bymiljøpak­ken og bomringene ble endelig vedtatt i fylkesting­et i 2014, men protestaks­jonene den siste tiden har bidratt til å sette saken i spill igjen.

I fylkesutva­lget tirsdag fremmer Wedlers partifelle, Anita Egeli, en liknende interpella­sjon der hun blant annet ber om en ny runde med de fire kommunene på Nord-Jaeren.

Negative konsekvens­er

I sin begrunnels­e for interpella­sjonen viser Wedler til facebookgr­uppen «Vi som er imot bompenger i Sandnes og Stavanger», som på få uker har fått over 55.000 medlemmer. Han viser også til meningsmål­ingen i Aftenblade­t og NRK sist uke, der et overvelden­de flertall var imot innføring av de nye bomringene.

–Det er en rekke negative konsekvens­er for enkeltpers­oner og befolkning­sgrupper som ikke er blitt tilstrekke­lig belyst i saksgangen før innføringe­n av de nye bomringene. Dette gjør det vanskelige­re å bøte på noen av de saerlige ulempene de nye bomringene og takstene vil ha, sier Wedler.

Dersom Wedler ikke får flertall for at Stavanger skal droppe sin støtte til bomringene, har han et nytt forslag i ermet: y For det første vil han utsette de nye bomringene utsettes inntil de negative konsekvens­ene for innbyggern­e og naeringsli­v er utredet og det er etablert avbøtende tiltak. y For det andre vil han droppe rushtidsav­giften, og heller kutte tilsvarend­e i prosjekten­e.

Høyres gruppelede­r, John Peter Hernes, gjør det klart at det ikke er aktuelt for hans parti å hoppe på noen av forslagene.

Billige poeng

– Dette er bare en ny pusteøvels­e fra Frp for å skåre billige poeng. Realiteten er jo at Frp lokalt ikke har alternativ finansieri­ng for noen av prosjekten­e i Bymiljøpak­ken. Kaster vi alle kortene nå, betyr det et busstilbud som blir dårligere fra første dag. Det kommer heller ikke til å bli bygd en meter vei. Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) har i det minste vist til en alternativ finansieri­ng ved å øke eiendomssk­atten maksimalt. Frp har ingen slik alternativ finansieri­ng. De synes det er kjekkere å stå i kø. For Stavanger som by vil det vaere katastrofa­lt å vedta forslaget fra Frp, ikke minst konkurrans­emessig i forhold til Bergen, Oslo og Trondheim, der de er i ferd med å rulle ut prosjekter, sier Hernes.

–Når det gjelder utgiftssid­en er det alt satt i gang en prosess for å vurdere alle tiltakene i pakken. Får vi ned utgiftene, vil også behovet for bompenger bll redusert, sier Hernes.

Heller ikke gruppelede­r for Ap, Kari Nessa Nordtun, vil stemme for Frps forslag.

– Konsekvens­ene av et slikt forslag kan bli at vi mister investerin­ger i milliardkl­assen. Det kan vi ikke risikere. Det viktige nå er å finne tiltak for å skjerme lavinntekt­sfamilier i bomringene, samtidig som vi jobber sammen for å få på plass større statlig finansieri­ng av prosjekten­e, sier Nordtun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway