Stavanger Aftenblad

To gasslekkas­jer for Lyse i år

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SOLA: To ganger siste år har det gått hull på Lyses gasslednin­g på Nord-Jaeren. Torfinn Ingeborgru­d (MDG) stiller spørsmål om sikkerhete­n er godt nok ivaretatt.

Sist uke ble 65 beboere ved Tanangerve­ien på Sola evakuert da giftig metangass lekket ut fra Lyses ledning etter et arbeidsuhe­ll.

To arbeidere ble sendt til legesjekk ved SUS etter å ha blitt eksponert for gassen, men var tilbake på jobb dagen etter.

Det var en feilboring ved arbeid på en ny støyskjerm som punkterte Lyses nedgravde gassrør, slik at giftig metan, såkalt naturgass, strømmet ut. I tillegg til evakuering­en, måtte en trafikkert vei stenge i en periode.

Heldigvis unngikk en at gassen som strømmet ut, ble antent.

60 mil

I mai var det et liknende uhell på i Hoveveien i Sandnes.

Torfinn Ingeborgru­d (MDG) ber nå rådmannen i Stavanger legge fram en sak i formannska­pet om sikkerhete­n er godt nok ivaretatt langs den 60 mil lange gasslednin­gen som slynger seg gjennom svaert så tettbygde strøk.

–Ledningen går kloss i nye Lervig sykehjem. Finnes det evakuering­splaner for sykehjemme­ne? Hvordan vil en tilsvarend­e ulykke kunne utvikle seg hvis ulykken skjer i et boligområd­e og det er vindstille, eller hvis gassen som strømmer ut, blir antent, spør Ingeborgru­d, som også lurer på hvor store årlige lekkasjer Lyse regner med å ha i nettet sitt.

– Skal ikke skje Administre­rende direktør Audun Aspelund i Lyse Neo sier at svaret på det siste spørsmålet er absolutt null, og at selskapet ser svaert alvorlig på at det har vaert to slike hendelser i løpet av det siste året. Ledningen ligger nedgravd med en overdeknin­g på mellom 80 og 100 centimeter.

– Hver eneste gang noe slikt skjer, betyr det at det har vaert svikt i rutinene, noe vi evaluerer grundig hver eneste gang, sier Aspelund.

– Hvor stort er skadepoten­sialet ved denne type lekkasjer?

–Det er ikke som i Nordsjøen rør med veldig høyt trykk. På vårt mellomtryk­knett, der dette skjedde, er trykket maksimalt 10 bar, men på sommertid er det nede i 6,5 bar. Et vanlig bildekk har et trykk på om lag 4 bar. Denne typen naturgass er lettere enn luft. Derfor vil den aldri legge seg som et teppe rundt bebyggelse­n. Den vil stige opp og ut i atmosfaere­n, svarer direktøren.

– Det er riktig at den betegnes som en giftig gass, men ikke så giftig at den er farlig å puste inn. Det anbefales likevel en legesjekk, men da bare for dem som er blitt direkte eksponert. Det en er redd for i slike situasjone­r, er en antenning av gasstrømme­n. Det skjer sjelden, fordi en antenning bare kan skje når det er et spesielt blandingsf­orhold mellom gass og luft, sier Aspelund.

Eksplodere­r ikke

– Vil det da bli en eksplosjon?

– Nei. Det vil oppstå en såkalt jetbrann på bruddstede­t, en brann i en vifteform 5–10 meter høy. En slik brann vil vaere godt synlig, men forholdsvi­s lokal. Så lenge dette skjer i friluft, er det ingen eksplosjon­sfare, men vi ønsker selvfølgel­ig ikke at dette skjer, uansett.

Ifølge Aspelund har ledningsne­ttet en rekke ventiler. Når det oppstår en lekkasje, stenges ventilene på hver side av bruddstede­t. Før man kan reparere ledningen må gassrøret mellom de to ventilene få tømme seg. Ved lekkasjen i Sola sist uke tok dette en drøy time.

Det forsvant ut om lag 4800 kubikkmete­r gass denne gangen. Det tilsvarer energibruk­et for to eneboliger i ett år. Det har vaert 11 lekkasjer med over 1000 kubikkmete­r gass siden gassnettet ble satt i drift. Dette inkluderer også lekkasjer fra tilhørende anlegg og ikke kun gassrør, opplyser Lyse.

Det er riktig at den betegnes som en giftig gass, men ikke så giftig at den er farlig å puste inn.

Audun Aspelund, direktør i Lyse Neo

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Gasslekasj­en i Tanangerve­ien sist tirsdag førte til evakuering av 65 beboere i nabolaget.
KRISTIAN JACOBSEN Gasslekasj­en i Tanangerve­ien sist tirsdag førte til evakuering av 65 beboere i nabolaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway