Stavanger Aftenblad

En viktig milepael mot år 872

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreningen «Funn i Hafrsfjord» trenger nye sponsorer og lyser ut letelisens­er under ONS 2018. De kan til og med lokke med gass på fjordbunne­n.

Det er riktignok metangass, men også det er gass! Dermed håper Sigbjørn Daasvatn og de andre entusiaste­ne i Funn i Hafrsfjord at noen selskaper i oljå vil bidra med penger til fortsatt leting etter gjenstande­r fra Slaget i Hafrsfjord i 872.

To båter funnet

I går presentert­e han funnet av to båter i Hafrsfjord under ONS. Den ene er en seilbåt fra 1960-tallet og ikke spesielt interessan­t arkeologis­k. Men den andre båten er faktisk unik i norsk sammenheng.

– Det er en utrolig godt bevart gaffelrigg­et seilskute fra seint 1700-tall eller tidlig 1800, sier Arild Skjaevelan­d Vivås ved Stavanger maritime museum. – Ettersom båten er ganske liten, den er 12 meter lang og fire meter bred, så er det ikke tegninger av denne typen båter. Derfor er det et viktig funn for oss siden det er så godt bevart.

Metangass

Det er her metangass kommer inn i bildet. Kombinasjo­nen av lite vannutskif­ting under en viss dybde, og at det er mye sedimentae­r metangass på bunnen av Hafrasfjor­d, gjør at det er svaert lite oksygen der. Dermed er det lite eller intet liv, og da bevares treverket svaert godt. I dette tilfellet altså i 200 år.

– Vi drømmer om å bevare skipet, sier Vivås. – Problemet for oss i museet er at vi per i dag ikke har lokaler til å stille det ut. Kanskje vi kan plassere det i et eget bygg i Vågen i Stavanger? Jeg synes den gamle Utenrikste­rminalen hadde egnet seg utmerket!

Viktig skritt Letevirkso­mheten til Funn i Hafrsfjord, som altså handler om å finne beviser for at det historiske slaget til Harald Hårfagres menn virkelig skjedde der, skal fortsette for fullt.

– Men vi trenger nok enda mer hjelp fra sponsorer, sier Sigbjørn Daasvatn.

– Har dere gått tom for penger?

– Nei, fortsatt har vi rundt 1 million kroner på bok, men for å undersøke alle de interessan­te stedene vi nå har kartlagt – det er 118 steder – så trenger vi inntil 4 millioner kroner.

Og ONS er etter hans mening akkurat det riktige stedet å lete etter finansieri­ng.

– Dette er teknologi som brukes i oljeleting, og nå når tidene er bedre for bransjen, tror jeg vi skal klare å oppnå målet vårt. Vi har en egen stand under oljemessen og interessen er stor.

Funn i Hafrsfjord håper at noen selskaper i oljå vil bidra med penger til fortsatt leting etter gjenstande­r fra Slaget i Hafrsfjord i 872.

 ?? FUNN I HAFRSFJORD ?? Skipet har klinkbygd bordkledni­ng. Det er 12 meter langt og fire meter bredt. Men er det mulig å heve det? Stavanger maritime museum drømmer om nettopp det ...
FUNN I HAFRSFJORD Skipet har klinkbygd bordkledni­ng. Det er 12 meter langt og fire meter bredt. Men er det mulig å heve det? Stavanger maritime museum drømmer om nettopp det ...
 ?? FUNN I HAFRSFJORD ?? Ikke interessan­t: Et av funnene viste seg å vaere denne seilbåten fra 1960-tallet.
FUNN I HAFRSFJORD Ikke interessan­t: Et av funnene viste seg å vaere denne seilbåten fra 1960-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway