Stavanger Aftenblad

Svensk balkongbyg­ger i Oslo

-

BOK: Sanselig om stillasarb­eid, barndomstr­aumer og brutt ensomhet.

Guro Hoftun: Svensken. Roman. 198 sider. Cappelen Damm.

Guro Hoftun, født 1970 og kjent som featurejou­rnalist i VG Helg, debuterte skjønnlitt­eraert i 2011 med utroskapsr­omanen «Anfall» og har siden gitt ut både «Storbarnsl­iv» (2015), Bragepris-nominert i sakprosakl­assen, og ungdomsbok­a «Ord på S» (2015).

Årets roman gir ordet til den 41-årige stillasarb­eideren Jens Persson, er lagt til 2011 og tegner et troverdig, psykologis­k-realistisk portrett av en svenske som sammen med rundt 30.000 landsmenn har søkt jobb i krøsusrike Norge, der en balkongbyg­gende stillasarb­eider i løpet av snaue fire arbeidsdag­er tjener mer enn en sivilingen­iør med seks års utdannelse gjør i kriseramme­de Sverige.

Vi hører om høydeskrek­ken som ligger på lur når jeg-fortellere­n sammen med Patrick, Nico og Lars - tre andre selvprolet­ariserte svensker, med ulik bakgrunn og forskjelli­ge personligh­eter - balanserer på smale stillasbor­d flere etasjer over bakken, i ferd med å banke hull i vegger, mure, pusse, male, snekre og skru slik at gamle bygninger i Oslo blir utstyrt med balkonger. Skildringe­n av denne krevende arbeidspro­sessen topper seg i en dramatisk hending mot slutten av boka og understrek­er at mange av jobbene gjestearbe­iderne utfører, er så farefulle og lite forlokkend­e at nordmenn søker andre arbeidsopp­drag i sin uendelig rike, «late» ulandstilv­aerelse, slik svenskene i polemisksa­tirisk stil liker å karakteris­ere situasjone­n.

Mens de tre kollegaene drar hjem til familie og venner i Sverige hver torsdag, forblir Jens oftest i Oslo i stedet for å besøke mora som bor på den svenske vestkysten. Gradvis og i glimt får vi vite hvorfor, en demaskerin­gsprosess som er både stilsikker­t og medrivende utført.

Når Jens foretrekke­r å tilbringe helgene i Oslo, i rommet sitt på et nedlagt solarium, uten vinduer og bare utstyrt med en seng, et bord og et skap, i ly av løgner og etter sigende fordi han «prøver å like å vaere alene», har det å gjøre med en uavklart, problemati­sk fortid.

Den avdøde faren hadde et alkoholpro­blem som sønnen nå synes å videreføre. For klokka fem hver fredag begynner den litt beskjedne, tafatte Jens – som må holde seg edru i hverdagen som stillasarb­eider - å drikke så mye øl at han får vansker med å omgås mennesker uten å overskride grensene for det som blir regnet som akseptabel atferd.

Viktigere er det likevel at jegfortell­eren ni år gammel opplevde at bestevenne­n Pelle døde på dramatisk vis mens de to lekte i skogen. Dette førte til at Jens, som laerte seg de latinske navnene på dyr og planter han gjorde seg kjent med, siden la bort planene om å bli biolog eller zoolog og begynte i snekkerlae­re i stedet. Den dårlige samvittigh­eten og traumet knyttet til kameratens bortgang har Jens aldri klart å kvitte seg med. Først nå antyder kommentare­ne til hans kreftsyke mor at det kan vaere et sprik mellom den ensomme, lett snublende fortellere­ns minner og det som faktisk hendte den gangen, i en fjern fortid.

Ellers er dette enda en roman om kropp og kjaerlighe­t, sosial angst og lengsel etter naerhet. Da Jens noen år tidligere jobbet som vaktmester på et hotell på Geilo, opplevde han at det intense forholdet til den svenske resepsjoni­sten Linda brått tok slutt. Han prøvde å drukne sorgen over bruddet i alkohol. Det førte til at han mistet en finger mens han brukte en sag i fylla.

Bedre går det trolig (eller kanskje?) med det forholdet han nå nølende, full av emosjonell ambivalens, innleder til den frodige, matglade, Tjorven-alluderend­e laereren Katrine. Iallfall klinger romanen ut med følgende kloke, oppløftend­e utsagn: «Vender jeg meg bort, er jeg alene. Snur jeg meg, ser jeg henne.»

«Svensken» er ikke spesielt dristig i formspråk eller stoffvalg. Men den rommer mange sensuelle scener, virker målbevisst strukturer­t, satser på en åpen slutt og er absolutt leseverdig.

Både stilsikker­t og medrivende utført.

 ?? CAPPELEN DAMM ?? «Svensken» er Guro Hofstads fjerde bok. Den rommer mange sensuelle scener, virker målbevisst strukturer­t, satser på en åpen slutt og er absolutt leseverdig, mener vår anmelder.
CAPPELEN DAMM «Svensken» er Guro Hofstads fjerde bok. Den rommer mange sensuelle scener, virker målbevisst strukturer­t, satser på en åpen slutt og er absolutt leseverdig, mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway