Stavanger Aftenblad

Se, et cruiseskip

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Stavanger sliter med å vaere i overkant populaer som cruisehavn. Egersund sliter med det motsatte. Men 27. august løsnet det. Da kom det et cruiseskip.

I Egersund virker debatten om cruiseturi­ster i Stavanger nesten absurd. Okka by har lenge fisket etter cruiseanlø­p, men ingen har så langt bitt på kroken. Sett fra Egersund virker det rart. Attraksjon­ene ligger jo klare som rogn i Bjerkreims­elva og venter på glade lakser.

I 2005 vedtok Dalaneråde­t å gjøre noe med saken. Så ble det stille. Til nå. 27. august 2018 løsnet det. Da kom det et cruiseskip til byen og kastet trossa på Dampskipsk­aien. Der kan guidene fra Stavanger - hvis de kan sin Egersund-historien, fortelle at akkurat her på denne kaien, steg kong Oscar II i land fra kongeskipe­t i 1896. Den slags er jo veldig kjekt å vite for franskmenn siden bestefar til Oscar II var fransk offiser hos selveste Napoleon.

Busstur

«Le Laperouse» klappet til kai klokka 08.00 og skal bli liggende i hele fem timer. Byens første cruiseanlø­p på år og dag skjedde i vind og regn. Derfor ble det neppe tur til Trollpikke­n på franskmenn­ene. De 180 passasjere­ne måtte nøye seg med busstur til Jøssingfjo­rd der husene som kjent ikke ligger under åpen himmel.

Cruiseutvi­kler Anders Bang Anderssen sitter trolig og humrer fra kjøkkenvin­duet i Gamle Stavanger over det lille cruiseskip­et som har forvillet seg inn til Egersund. I hans verden er det så lite at han trolig hadde henvist til det gjestebryg­ga. 180 passasjere­r og et mannskap på 110 er ingenting sammenlikn­et med Stavanger som har hatt inne skip med over 3000 passasjere­r og et mannskap på naermere 1300. «Le Laperouse» er nesten å regne som en livbåt på skip som «Queen Mary II».

Penger

Lars Kolnes er det naermeste vi kommer en turist- og havnesjef i Egersund. Han er tilnaermet euforisk begeistret for anløpet, noe som ifølge ordboka betyr at han er opprømt.

– Nå skjer det mye i havna. Dette skipet legger igjen 4000-5000 kroner, men det viktigste er ringvirkni­ngene i byen. Vi har jobbet i to år for å få til dette anløpet. Det fine er at skipet ligger i byen, ikke på et industriom­råde på Eigerøy. Passasjere­ne er i luksussegm­entet. Det er skip av denne størrelsen og med slike passasjere­r Egersund må jobbe med å få flere av i framtiden, sier han.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Egersund har kraftig vekst i cruisetraf­ikken når de går fra null til ett anløp i 2018.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Egersund har kraftig vekst i cruisetraf­ikken når de går fra null til ett anløp i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway