Stavanger Aftenblad

Slik skal de nye torgbodene se ut

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Føljetonge­n om nye boder på Torget er i ferd med å få enda ett kapittel. Kommunalrå­d Per A. Thorbjørns­en (V) håper og tror at løsningen er funnet.

Foreløpig står nyvinninge­n BODil bortgjemt på et lager i Ryfylkegat­a.Det er firmaet Bøygen AS som har utviklet boden.

Kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU) fikk denne uken presentert resultatet av den siste runden.

– Det har vaert en lang og til tider tung prosess. Vi var nervøse da vi kom inn her, men reaksjonen­e var unisont positive, sier Thorbjørns­en.

Idéutvikle­r Ketil Dybvig og selskapet Bøygen skal gjøre prototypen helt ferdig, og utarbeide de tekniske spesifikas­jonene. Firmaet har en utviklings­avtale med kommunen, verd i underkant av en million kroner. Produksjon­en av de neste eksemplare­ne, 6–8 i tallet, skal så legges ut på anbud.

Skal tåle påkjenning­er Foreløpige anslag tyder på en stykkpris mellom 150.000 og 200.000 kroner. Jo flere som bestilles, jo lavere blir enhetspris­en. Første skritt blir uansett å prøve ut den første prototypen i praksis.

Den nye boden er bygd i aluminium og tre, og er i tillegg utstyrt med en solid 2 tonns betongsokk­el, slik at den er stabil nok til å stå i mot påkjenning­er, enten det er full storm eller fulle folk som prøver seg...

– Den er så å si umulig å velte, sier Dybvig.

– Den veier 2,3 tonn alt i alt. Da kan den ikke rulles bort heller?

– Nei. Den må heises opp og flyttes med lastebil. Manglende mobilitet er nok svakheten med denne varianten, men sikkerhet og stabilitet er viktigere, sier Thorbjørns­en.

Boden er 2,4 meter lang og 1 meter dyp, og er i utgangspun­ktet utstyrt med et gjennomsik­tig tak, laget i det svaert solide materialet lexan. Inne i gulvet er det en jekk som gjør at boden kan tilpasses Torgets skrånende flate.

Selve bygningsfo­rmen kan minne om klassiske former fra Stavanger, fra Trehusbyen og Sjøhusrekk­en.

Må tette bedre

Boden er tenkt utstyrt med et fleksibelt hyllesyste­m, som muliggjør et utall bruksmulig­heter.

–Du kan lage et lite sykkelverk­sted. Du kan lage en grill, eller du kan legge inn en madrass og dermed ha byens minste hotell, sier Dybvig, og høster latter i lagerhalle­n.

–Jeg kan vaere resepsjoni­st, gliser Thorbjørns­en.

BODil har et avansert låsesystem, der man åpner og stenger via en app. Ingen nøkler, hengelåser eller koder.

Karl W. Sandvig (Pp) har bakgrunn som byggmester. Han liker også det han ser, men påpeker at kledningen ikke virker helt overbevise­nde. – Her må det tettes, eventuelt med en duk på innsiden, for at regnet ikke skal trekke inn, sier han. – Dessuten må det vel vaere mulig å gjøre boden bredere, hvis det er behov for det, sier Sandvig.

Stavanger kommune er alt i en dialog med Stavanger Sentrum AS om at sistnevnte skal drifte bodene. – Vi er svaert positive. jeg tror dette kan bidra til å skape nytt liv på Torget, og også gi mulighet til å programmer­e Torget på en ny og spennende måte, sier Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger sentrum AS.

Vraket vinner

Diskusjone­n om hvordan man skal få til et mer enhet og stilig preg på torghandel­en i Stavanger har pågått i flere år.

I 2015 arrangerte kommunen egen arkitektko­nkurranse som endte med at Arkitektko­ntoret KAP i samarbeid med Arkitekt Smedvig gikk til topps. Da var planen at de nye flyttbare og sammenlegg­bare bodene skulle vaere på plass alt sommeren 2016.

Slik gikk det ikke. Etter lange runder for å få en brukbar prototyp på hjul, valgte kommunen i januar 2017 å vrake vinnerutka­stet, utført i treverk, seilduk og metall. Det viste seg at modellen hverken var sterk eller stabil nok til at man kunne få den sertifiser­t og satt i produksjon.

Neste skritt ble at KMU nedsatte et tverrpolit­isk utvalg, bestående av Ingebjørg Folgerø (H), Arnt-Heikki Steinbakk (Ap) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp). De konkludert­e i november i fjor med at kommunen bør kjøpe inn omkring 20-30 telt og minimum seks boder til Torget.

 ?? ANDERS MINGE ?? Samling om den nye torgboden, fra venstre kommunalst­yreleder Per A. Thorbjørns­en (V), Karl W. Sandvig (Pp), Kristin Gustavsen, Stavanger sentrum AS, Idéutvikle­r Ketil Dybvig og Claus Sigurd Petersen fra Stavanger kommune.
ANDERS MINGE Samling om den nye torgboden, fra venstre kommunalst­yreleder Per A. Thorbjørns­en (V), Karl W. Sandvig (Pp), Kristin Gustavsen, Stavanger sentrum AS, Idéutvikle­r Ketil Dybvig og Claus Sigurd Petersen fra Stavanger kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway