Stavanger Aftenblad

– Risa er som pizza, ikke biff

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

HESKESTAD: Bjørn Risa og kona Kjersti inviterer laerlingen­e på pizzafest for at de skal bli bedre kjent med Risa-konsernet. Risa håper at 10 prosent av selskapet etter hvert skal bestå av laerlinger.

Hvis det skulle skjaere seg for Bjørn Risa i anleggsbra­nsjen, kan han bli pizzabaker. Aftenblade­ts utsendte kan ikke huske å ha smakt maken til den som Bjørn Risa serverte fra sin pizzahytte på Heskestad. Ja, han har bygd seg en pizzahytte, med plass til 30 personer, minst. Den ligger høyt, med panoramaut­sikt over vannet på Heskestad. Pizzaovnen er italiensk og av det proffe slaget.

37 laerlinger står i pizzakø. De er på Heskestad på sitt første besøk. I løpet av laeretiden skal de vaere her i til sammen seks uker. Risa har bygd opp sitt eget laeringsse­nter på Heskestad.

– Men pizza, hva slags pedagogikk er det?

– Laerlingen­e skal laere at Risakonser­net er som pizza, ikke biff. Vi er folkelige, vi består av mye forskjelli­g, vi kan dele en pizza med andre, alle liker pizza og bunnen må vaere solid før resten legges på. Biff, derimot, lages av én person og deles ikke med andre, humrer Bjørn Risa og risikerer å ryke uklar med Prima Jaeren-gründer Anbjørn Øglend som har sin angusfarm i naerheten, over kommunegre­nsen til Eigersund.

Sultne laerlinger

Bjørn Risa gjør lite halvveis. Skal det lages pizza så skal det lages skikkelig pizza. Dolly Dimples grunnlegge­r Tore Gjesteland har derfor vaert på Heskestad og viste Kirsten og Bjørn hvordan det skal gjøres.

36 gutter og én jente står i kø for å lage sin egen pizza. Årets laerlinger er sultne. Det tar på å følge tempoet til Bjørn Risa. De har lekt og laert gjennom dagen.

– Det skal vaere moro. Det er det som er filosofien vår. Hvis vi har det moro, så går alt så mye lettere, sier opplaering­sansvarlig Vidar Skarås.

Trenger flere

Det er fremtiden til Risa-konsernet som står i kø. Anleggsbra­nsjen trenger folk.

– Vi vil at 10 prosent av selskapet skal bestå av laerlinger, men 37 er for få. Skriv at fylkeskomm­unen burde opprette en klasse til på Øksnavad. Vi kan ta 20 til, men da må fylkeskomm­unen utvide med én klasse, sier Bjørn Risa og serverer en klar melding til politikern­e mens han skjaerer en pizza i fire deler og demonstrer­er at spissen bør henge ned før den spises.

Risa-konsernet har bygget opp et unikt opplaering­skonsept på Heskestad. De får ofte henvendels­er fra andre selskaper som ønsker å bruke fasilitete­ne deres, men så langt har de måttet svare nei. De trenger dem selv.

– Vår jobb er å utvikle fagfolk. Den jobben starter her. Alle 37 kommer til å ta fagbrev. En høy prosent av dem går ut med god karakter. Vi ser på dette som et toårig jobbinterv­ju. De som skikker seg bra, og det er helt klart de fleste, vil nesten garantert vaere sikret jobb i konsernet, sier Vidar Skarås.

Opplaering­slederen forteller at laeringene opplever det som veldig inspireren­de å se sjefen sjøl i aktivitet. Hans energi smitter over på dem. Det gjør inntrykk å bli invitert hjem til Kirsten og Bjørn Risa på en av de første dagene som laerling.

Gammel slektsgård

Det er ikke tilfeldig at Bjørn Risa havnet på Eikeland i Lund kommune. Far hans reiste fra småbruket som niåring. Det var derfor stor stas da Risa fikk kjøpe tilbake den gamle familiegår­den. Etter hvert ble den utvidet slik at eiendommen i dag består av to gårder.

– Far min fikk noen gode år her før han døde. Da vi kom hit i 2005, var det ikke gjort noe på gården på mange år.

Bjørn Risa beklager at de måtte rive det gamle huset. Det var rett og slett ikke noe igjen av det som kunne brukes. Men løa har de klart å bevare. Den er nå undervisni­ngsrom for Risa-laerlingen­e.

– Det føles som å komme hjem. Slik tror jeg det er for hele familien, sier Bjørn Risa.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Bjørn Risa og Vidar Skarås forteller at opplaering­en av laerlinger starter med en god pizza.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Bjørn Risa og Vidar Skarås forteller at opplaering­en av laerlinger starter med en god pizza.
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Kirsten og Bjørn Risa sammen med årets laerlinger.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Kirsten og Bjørn Risa sammen med årets laerlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway