Stavanger Aftenblad

Dette blir kravene til privat Høgsfjord-ferje

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND: Fylkesrådm­annen vil gi løyve for drift av privat Høgsfjord-ferje til det rederiet som tilbyr best frekvens og åpningstid­er.

– Veldig bra, sier Forsand-ordfører Bjarte Dagestad.

Fem rederier har søkt om konsesjon for privat ferjedrift på strekninge­n Oanes-Lauvvik på Høgsfjorde­n, blant annet Norled og Fjord1. Uten privatferj­e vil Nye Sandnes stå uten en internforb­indelse når Ryfast åpner i 2019. Fylkeskomm­unen er konsesjons­myndighet. Saken skulle opp til behandling sist høst, men fylkespoli­tikerne utsatte saken. Fordi privat ferjedrift kan medføre inntektsbo­rtfall på mellom 100 og 200 millioner kroner årlig for Ryfast-prosjektet, som Rogaland fylkeskomm­une og Stavanger kommune har stilt milliardga­rantier for.

Til slutt erkjente fylkespoli­tikerne at de ikke kunne nekte noen å drive privat ferjedrift. Ifølge Samferdsel­sdeparteme­ntet kan innskrenkn­ing i rettighete­n til å drive sjøtranspo­rt «føre til at Norge kan bli stevnet for brudd på EØS-avtalen».

Åtte år

I juni vedtok derfor fylkesting­et at det skal gjennomfør­e konkurrans­e for tildeling av løyve, at vedtak om tildeling av løyve skal fattes av samferdsel­sutvalget, og at det skal utarbeides en sak om konkurrans­egrunnlage­t. Nå kommer saken om konkurrans­egrunnlage­t opp til politisk behandling i Samferdsel­sutvalget 5. september.

I forbindels­e med konkurrans­egjennomfø­ringen må forhold som anløpsavgi­ft og drift/ vedlikehol­d av kaianlegg vaere avklart, slik at eventuelle søkere vet hvilke rammebetin­gelser de skal forholde seg til. Prisen skal dekke fylkeskomm­unens kostnader som kaieier. Videre vil løyveperio­den fastsettes til 8 år, som er alminnelig kontraktsp­eriode (uten opsjon) ved kommersiel­le ferjekontr­akter.

Fornøyd ordfører Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) er fornøyd med at saken endelig kommer videre og at konkurrans­egrunnlage­t snart er klart. Han har ingenting mot at løyvet tildeles selskapet som tilbyr best frekvens og åpningstid­er, eller at perioden settes til åtte år.

– Jeg liker at kontrakten blir såpass langsiktig, slik at rederiet som får kontrakten får forutsigba­rhet og kan ta større investerin­ger enn de kunne gjort med en kortere periode, sier Dagestad.

Når det gjelder de to ferjekaien­e, har Forsand og Sandens kommune for halvannet år siden tatt initiativ til å overta disse.

– Vi har fortsatt ikke fått svar fra fylkeskomm­unen. Kaiene er statlige i dag, og det kan vaere like formålstje­nlig at de blir kommunale, som fylkeskomm­unale. Da får Nye Sandnes en helt annen styring med investerin­gene. Man kan bare ta selvkost på kaiene, det er regulert i lovverket. Men vi kan komme i en situasjon der fylkeskomm­unen, som gjerne har et annet syn på ferjedrift, skal bestemme investerin­ger og legge på kostnader, slik at det blir høye utgifter for ferjesamba­ndet. Dette må vi gå en runde på, sier Dagestad.

Ukjent pris i Ryfast

Foreløpig er bomsatsene i Ryfast ikke bestemt. Rederiene vet dermed ikke hva de skal konkurrere mot.

– Vi skal pushe på for at prisen i Ryfast skal avklares. Både innbyggern­e og de som skal drifte ferjesamba­ndet trenger å vite hva de skal forholde seg til. Ryfast-prosjektet er nesten ferdig, og kostnadene bør vaere ganske avklart, sier Dagestad.

KrF-politiker Ole Tom Guse mener innstillin­gen er som forventet.

– Det er selvfølgel­ig dumt for miljøet at det ikke kan stilles krav til utslippsfr­ie ferjer, men for brukerne er det underordne­t. Det som betyr noe er hvor ofte, hvor lenge og til hvilken pris. For Ryfylke sine innbyggere blir det positivt å ha valgmuligh­eter avhengig av reisedesti­nasjon, og denne muligheten vil legge føringer for prisnivået både på ferje og Ryfast. Så vil fremtiden vise om det er god nok inntjening til å oppretthol­de begge deler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway