Stavanger Aftenblad

– Hadde vi visst hvor viktig Forus ble, hadde vi gjort det før

- Dag-Henrik Fosse journalist dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

FORUS: Naeringsom­rådet skal ikke lenger planlegges og bygges for bilen. Forus skal bli et mer attraktivt område for de som jobber og ferdes der.

En ny plan for Forus ligger nå sendt ut på høring. Området er landets største sammenheng­ende naeringsom­råde med flere tusen ulike virksomhet­er. Over 40.000 personer jobber på Forus.

I løpet av våren 2019 vil de tre kommunene ta stilling til innholdet i planen.

Hovedgrep

Et hovedgrep i planen er etablering­en av fire kjerneområ­der (se kart og fakta), med urbane kvaliteter, servicetil­bud, attraktive uteområder, uformelle møteplasse­r og god tilgang til kollektivt­ransport.

Det Forus vi har i dag, er bygget og planlagt for bilen. Utviklinge­n av området planlegges nå først for gående og syklende, og deretter for kjøretøy.

For å gjøre området mer attraktivt og bidra til trivsel, skal det legges til rette for bedre forhold for syklister og gående, nye sosiale møteplasse­r som lunsjstede­r og gjerne felles kantiner, grønne områder og naturlige kanaler og vannveier.

De tre ordførerne i Stavanger, Sandnes og Sola er enige om at det ikke skal vaere boliger sentralt på Forus-området, boligene vil de fortsatt ha i randsonene.

Aftenblade­t har spurt ordførerne om hva de mener er viktig å vektlegge i utviklinge­n av Forus.

Christine Sagen Helgø

– Landets viktigste naeringsom­råde skal bli enda mer attraktivt, og styrkes, ikke minst i kjerneområ­dene. Vi ønsker at området får flere urbane trekk med bedre servicetil­bud, flere møteplasse­r og nye grøntdrag, og bedre forhold for syklister og gående, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Stanley Wirak

– Forus er et uhyre viktig naeringsom­råde for regionen. Her skjer mye verdiskapn­ing i gode arbeidspla­sser, og vi ønsker å legge til rette for at området kan utvikle seg til en enda sterkere region, sier ordfører Stanley Wirak i Sandnes. Han mener det er en fordel at Forus strekker seg gjennom tre kommuner.

– Når vi tenker sammen innenfor den kommunestr­ukturen vi har, blir vi enda bedre, sier han.

Ole Ueland

– Vi ønsker å rigge Forus for fremtiden, slik at det blir lett å komme seg til og fra jobb, uten kø, og at det blir enkelt å ta seg frem i området. Vi skal ikke bygge en ny by, men utvikle et område som blir enda bedre naeringsom­råde. Hadde vi visst hvor viktig Forus ville bli, hadde vi gjort disse grepene for lenge siden, sier Sola-ordfører Ole Ueland.

De ytre områdene vil fortsatt ha gode forbindels­er for tunge kjøretøy og naeringstr­ansport. I kjerneområ­dene vil det legges til rette for miljøvennl­ige jobbreiser, korte gangavstan­der og attraktive uteområder. Her tillates en utnyttelse­sgrad opp mot 400 prosent, og mulighet for høyhus med saerlige krav.

Hvert kjerneområ­de skal ha en urban akse eller torg, og det kan etableres servicetil­bud som treningsse­nter, tannlege, lege, renseri og frisør. Det tillates også noe handel som betjener de ansatte og virksomhet­ene.

Arealkreve­nde industri legges i utkantene, lengst borte fra Bussveien. Områder som er tilrettela­gt for bil og tungtransp­ort, og som ligger mer enn 400 meter fra bussveien, ansees best egnet til industrifo­rmål.

Kutter P-plasser Kontorbedr­ifter plasseres i kjerneområ­dene, der de ansatte får best tilgang til Bussveien og gang- og sykkelveie­ne.

Forus har i dag en overkapasi­tet på parkerings­plasser, med plass til 30.000 biler, heter det i planen. Den foreslår at ny utbygging skal skje med faerre parkerings­plasser enn tidligere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway