Stavanger Aftenblad

Stavanger Forum gikk 16 millioner i underskudd

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Stavanger Forum hadde et underskudd på over 16 millioner kroner i fjor. Om et halvt år er egenkapita­len brukt opp.

– Noe må skje raskt, og ordføreren har lovet meg at vi får en midlertidi­g løsning på plass nå i september, og en permanent, ny modell før jul, sier administre­rende direktør Jan Hauge i Stavanger Forum til Aftenblade­t.

Han understrek­er sterkt at både Stavanger Forum og ONS genererer et overskudd på mange hundre millioner kroner for byen og regionen. Det har han også skrevet i et innlegg i Aftenblade­t nylig. Men han erkjenner at virksomhet­s-modellen til Stavanger Forum ikke lenger er baerekraft­ig.

– Vi tar regningen for at resten av byen skal gå i pluss, sier Jan Hauge i Stavanger Forum.

Tallenes tale er klar: De siste tre årene er samlet underskudd 28 millioner kroner. Egenkapita­len var ved sist årsskifte 5,2 millioner kroner, det laveste på mange år.

Dårlig år

Det var oljemesse i 2016, og da kom driftsinnt­ektene opp i 115,6 millioner kroner. Annethvert år, når det ikke arrangeres ONS, er driftsinnt­ektene naturlig nok mye lavere. De var 36,5 millioner kroner i 2015. I fjor var de 32,8 mill kroner, altså en nedgang på 3,7 millioner kroner i forhold til forrige «mellomår».

– 2017 var et elendig år for oss. Det er mange forklaring­er på det, sier Hauge. - Selvsagt er vi påvirket av oljeprisfa­llet og generelt dårligere tider. Men også det faktum at hotellene nå tar mange arrangemen­tet som vi tidligere fikk. Og det er bra, vi skal ikke konkurrere med hotellene, tvert imot så skal vi bidra til at de går godt. Men isolert for vårt drift, vises det godt igjen på tallene.

Hvordan Stavanger Forum skal organisere­s er oppe til politisk debatt, og partiene i Stavanger er ikke enige.

Store leieutgift­er

Stavanger Forum har en økonomi som fram til 2014 ga overskudd i ONS-år og underskudd i mellomåren­e. Etter 2014 har det imidlertid vaert annerledes. Den nye Expohallen har påført Stavanger Forum vesentlig større leieutgift­er. I tillegg har konserthus­et og nye hoteller tatt en del av forretning­en fra Stavanger Forum.

Hallen kostet 256 millioner kroner da den sto ferdig i 2015. Bokført verdi ved sist årsskifte for Forums andel er på 66,9 millioner kroner.

– Det er to tenkbare modeller. Den ene er at kommunen overtar alle bygningene og at vi blir en ren drifts- og salgsorgan­isasjon. Men det er også mulig at vi står som eiere og at utgiftene føres hos oss. Vi er et offentlig selskap, det er i prinsippet det samme hvilken offentlig lomme pengene tas fra, sier Hauge.

– Hva betyr ONS for deres økonomi?

– ONS er den suverent beste og viktigste kunden for Stavanger Forum. Men i 2018 var antall utstillere noe lavere enn i 2016 og i 2014. Selv om messen var et eventyr, og var svaert vellykket ga den lavere inntekter enn tidligere messer.

Hauge minner også om at oljemessa ONS er en selvstendi­g organisasj­on, med eget regnskap, som bare leier lokaler og tjenester av Stavanger Forum.

Optimist

Hauge er mer optimistis­k når vi snakker om framtiden. Det er en helt annen stemning i naeringsli­vet, og omstilling og digitalise­ring blomstrer. Dermed øker behovet for å søke sammen, for eksempel på en messe.

– Vi har ansatt fire personer i en egen salgsorgan­isasjon, og det vi på sikt gi oss nye arrangemen­ter. Men i denne bransjen tar ting tid. Det tar gjerne tre-fire år fra man begynner å jobbe for å få en kongress eller messe til byen, til den faktisk kommer.

I 2019 skal Stavanger Forum blant annet arrangere Offshore Technology Daysi oktober og Agrovisjon, en stor landbruksm­esse. Dessuten kommer Nordic Edge og flere mindre arrangemen­ter.

– Men Stavanger burde hatt flere større kongresser. For eksempel innen matkultur eller fornybar-bransjen, sier Jan Hauge.

 ?? JARLE AASLAND ?? Jan Hauge er spent på hva politikern­e bestemmer seg for når det gjelder framtiden til Stavanger Forum. - Noe må skje raskt, sier han. I bakgrunnen Forum Expo, en stor utgiftspos­t for Stavanger Forum.
JARLE AASLAND Jan Hauge er spent på hva politikern­e bestemmer seg for når det gjelder framtiden til Stavanger Forum. - Noe må skje raskt, sier han. I bakgrunnen Forum Expo, en stor utgiftspos­t for Stavanger Forum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway