Stavanger Aftenblad

Trump har et poeng – Googles søkemotor er ikke uavhengig

- Michael Jarlner Aftenblade­t/Politiken

ANALYSE: Motivene bak den amerikansk­e presidente­ns utfall mot Google er kanskje tvilsomme, men han gjør rett i å sette søkelyset på søkemotore­ns hemmelige algoritmer.

Google feilrepres­enterer søkeresult­atene om man søker etter nyheter om Trump, mener Trump selv. De aller fleste artiklene som kommer opp er skrevet av det Trump og hans tilhengere oppfatter som venstreori­enterte medier, som CNN, New York Times og The Washington Post. Trump kritiserer Google for at høyreorien­terte nyhetskana­ler ikke får plass i Googles søkeresult­ater, med mindre man snakker om de virkelig store, som TV-kanalen Fox News og den konservati­ve avisa Wall Street Journal.

– 96 prosent av resultaten­e på søkeordene «Trump News» er fra venstreori­enterte medier. Veldig farlig. Google og andre undertrykk­er konservati­ve stemmer og gjemmer positiv informasjo­n og nyheter. De kontroller­er hva vi kan se og hva vi ikke kan se. Det er en veldig alvorlig situasjon, og jeg vil ta affaere, skrev Donald Trump i en Twitter-melding som baserte seg på en undersøkel­se fra den høyreorien­terte mediebedri­ften PJ Media.

Google avviste raskt anklagene, og i et svar i tidsskrift­et The Atlantic hevder selskapet at søkemotore­n ganske enkelt sorterer nyheter etter kriteriene «relevans» og «kvalitet».

Oppfatter seg som relevant

Og ikke minst det siste – kvaliteten – vil føre til at mange høyreorien­terte medier rangerer lavere i søkeresult­atene, mener The Atlantic. For mens den såkalte venstreflø­yen har store TV-kanaler og prisvinnen­de aviser som New York Times og The Washington Post med tusenvis av journalist­er og researcher­e, så må høyrefløye­n i stor grad ta til takke med mindre «geriljamed­ier», som HotAir, The Blaze og det ytterliggå­ende Infowars.

– Det ville vaert fantastisk om vi hadde ti varianter av Wall Street Journal som gjør det harde arbeidet med å fortelle om Amerika. Men det er det ikke, og det bør aldri vaere Googles oppgave å hevde at det er tilfelle, skrev The Atlantic i sin analyse.

I analysen innrømmer imidlertid The Atlantic at det er en ekkokammer­effekt når det kommer til Googles definisjon av «relevans»:

– Google oppfatter sider som relevante om folk engasjerer seg i dem, men da folk har tillit til at Google viser dem relevante ting fører det til at folk interesser­er seg for det Google viser de.

Med andre ord er Googles søkemotor selv med på å påvirke hva som scorer høyt på Googles egen relevanssk­ala.

Hemmelighe­tskremmeri­et Det som helt grunnlegge­nde gjør diskusjone­n om Googles til- og fravalg vanskelig er at Googles algoritmer er hemmelige.

– Folk inne i bedriften kan rote med algoritmen­e uten å fortelle oss det, og dermed kan de potensielt skyve millioner av søkeresult­ater i retning av deres interne verdensbil­de, selv om dem som søker hverken har grunn eller lyst til å dele dette verdensbil­det, sa nyhetsbyrå­et Bloombergs

Det man må huske i den forbindels­en er at algoritmen­e som kodere og dataingeni­ører fremstille­r ikke nødvendigv­is er naturviten­skapelige fenomener. .

 ?? VINCENT YU ?? I forkant av det amerikansk­e presidentv­alget i 2016 avslørte lekkasjer at Eric Schmidt, lederen for Googles morselskap Alphabet, hadde vaert rådgiver for Hillary Clinton.
VINCENT YU I forkant av det amerikansk­e presidentv­alget i 2016 avslørte lekkasjer at Eric Schmidt, lederen for Googles morselskap Alphabet, hadde vaert rådgiver for Hillary Clinton.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway