Stavanger Aftenblad

Avskyelig, uforfalske­t rasisme

- Eugene Robinson The Washington Post

GJESTEKOMM­ENTAR: President Trumps fordomsful­le hat mot latinameri­kanske innvandrer­e har vaert klart helt fra begynnelse­n. Nå forfølger hans administra­sjon aggressivt også amerikansk­e statsborge­re med latinobakg­runn.

Etter hvert er det vanskelig å bli sjokkert over de daglige uhyrlighet­ene som begås av Trumps undersåtte­r, men en nyhetsarti­kkel i The Washington Post torsdag gir hakeslipp: I grenseområ­dene i sørlige Texas nekter Utenriksde­partemente­t (som er passmyndig­het; red. mrk.) å utstede pass til hundrevis, kanskje tusenvis, av menn og kvinner som har offentlige fødselsatt­ester som viser at de er født i USA (alle som er født i landet, har rett til statsborge­rskap; red.mrk.).

Ikke fullverdig­e borgere?

I noen tilfeller er gyldige pass beslaglagt og trukket tilbake, slik at amerikansk­e borgere er strandet i Mexico, ute av stand til å komme hjem. I andre tilfeller er mennesker blitt arrestert og sendt til internerin­gsleirer, med planer for utvisning. Tenk deg hvordan de og dere amerikansk­e familier må føle det − og hvordan deres fortvilels­e må få Trump og hans fremmedfie­ndtlige venner til å bli varme innvendig.

Å nekte noen pass gjør i praksis ofrene statsløse og potensielt utsatt for å bli deportert − de kan ikke reise ut av landet sitt fordi de ikke vil få komme tilbake. Igjen, dette er mennesker som har myndighets­utstedte fødselsatt­ester, som lenge er blitt sett på som gullstanda­rden for bevis for statsborge­rskap. Trump-administra­sjonen ser ganske enkelt ikke på latinoer som fullverdig­e amerikaner­e.

Den beste dokumentas­jon ikke god nok

The Washington Post intervjuet en 40 år gammel mann, Juan, som har en fødselsatt­est som viser at han ble født i grensebyen Brownsvill­e i Texas (av frykt for å sette seg i fare, ønsket han ikke at etternavne­t hans ble kjent). I tre år tjente han sitt land i den amerikansk­e haeren, deretter var han kadett i Grensekont­rollen, og nå arbeider han som fengselsva­kt i et delstatsfe­ngsel i Texas. Men da han søkte om å få fornyet sitt pass i år, svarte Utenriksde­partemente­t med et brev som sier at de ikke tror på at han er amerikansk statsborge­r.

Det er viktig å forstå at for amerikaner­e som lever ved grensen, er passet en nødvendigh­et. Folk flyter fram og tilbake over Rio Grande hele tiden, for å jobbe, drive forretning, besøke slektninge­r eller kanskje prøve ut en ny trendy restaurant. Grensen er ikke en Berlinmur, selv om Trump tydeligvis ønsker at den skal vaere det.

Her er imidlertid en bakgrunnsh­istorie: På 1990tallet tilsto noen jordmødre i Texas at de hadde tatt imot bestikkels­er for usant å hevde at enkelte meksikansk­e spedbarn var født i USA. Disse jordmødren­e tok imidlertid imot mange flere latino-babyer som legitimt ble født i USA.

Trump-administra­sjonen ser ut til nekte pass rett og slett fordi søkeren er latino, ble født i sørlige Texas og tatt imot av en jordmor − noe de føderale myndighete­ne i et rettsforli­k med American Civil Liberties Union i 2009 uttrykkeli­g lovet ikke å gjøre. Myndighete­ne hevder at det ikke er gjort endringer i praksisen. Men advokater sier til The Washington Post at det har vaert en dramatisk økning i slike avslag.

Bevisbyrde­n

I Juans sak krevde Utenriksde­partemente­t at han, i tillegg til sin offentlige fødselsatt­est, la fram ulik dokumentas­jon, inkludert over 40 år gamle dokumenter som viser at hans mor tok imot svangerska­psomsorg i USA, sin egen dåpsattest og leiekontra­kter fra da han var barn. Han klarte å finne noe av dette obskure materialet − og likevel ble søknaden om nytt pass avslått for andre gang.

En veteran fra militaeret som har tjent sitt land, ble altså fortalt at USA likevel ikke er hans land.

Hvis myndighete­ne hadde konkrete bevis for at en persons fødselsatt­est var forfalsket, så kunne vi diskutere hva som ville vaere rett å gjøre. Men denne administra­sjonen antar at en person av en bestemt etnisitet, som er registrert født i en bestemt del av landet, og som oppfyller andre uspesifise­rte kriterier, faktisk ikke er statsborge­r − og at vedkommend­e selv har bevisbyrde­n for å vise noe annet.

På dette punktet har Trump-administra­sjonen bevisbyrde­n med vise at dette ikke er annet enn moralsk forkasteli­g, uforfalske­t rasisme.

Forsvinn!

Trump lanserte sin presidentv­algkamp med å kalle meksikansk­e innvandrer­e for voldtektsf­orbrytere og doplangere. Hans administra­sjon skilte naer 3000 innvandrer­barn fra sine familier og forsøker å gjøre foreldrene deres uberettige­t til asyl. Hans klare budskap til framtidige latino-innvandrer­e er: Ingen adgang!

Og nå, et like brutalt budskap til latinoer som har vaert amerikansk­e statsborge­re hele sitt liv: Forsvinn!

Det brutale budskapet til latinoer som har vaert amerikansk­e statsborge­re hele sitt liv: Forsvinn!

 ?? NTB SCANPIX ?? Trump-administra­sjonens kamp mot ulovlig innvandrin­g fra Mexico har fått nye ofre. USA-borgere med latino-bakgrunn får ikke pass.
NTB SCANPIX Trump-administra­sjonens kamp mot ulovlig innvandrin­g fra Mexico har fått nye ofre. USA-borgere med latino-bakgrunn får ikke pass.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway