Stavanger Aftenblad

Vi må få egenandels­ordning for tannhelse

- Svenn Manum Leder i Pensjonist­forbundet Rogaland og medlem i Landsstyre­t

HELSEPOLIT­IKK: Tiden er moden for at munn- og tannhelse blir en del av det offentlige helsetilbu­det. Tannhelset­jenester er oftest meget dyre, og det blir feil at det største sosiale gapet i Norge skal vaere i munnen.

Munnen er en del av kroppen, og sykdommer i munnen henger tett sammen med sykdommer andre steder i kroppen. Helsetjene­ster er i praksis gratis i Norge. Alle voksne betaler en egenandel når du oppsøker lege, tar blodprøver, har behov for fysioterap­i eller andre helserelat­erte tjenester. Det har vaert et politisk mål å holde egenandele­n på et lavt nivå slik at alle skal ha råd til nødvendig helsehjelp.

Dårlig råd

Lav inntekt medfører faerre tannlegebe­søk, og i Pensjonist­forbundet hører vi om eldre som venter med å oppsøke helsehjelp på grunn av dårlig råd. Egenandels­tak 1 i 2018 er på 2258 kroner, noe som utgjør en betydelig sum hvis du er enslig minstepens­jonist. Behandling hos tannlege er en mye høyere kostnad. Rotfylling av en tann koster gjerne 4000–6000 kroner. Må du sette krone på tannen, koster det fort 6000 kroner til. Er det mer som må gjøres, ender det ofte opp i en regning på flere titusener av kroner.

Noen diagnoser gir refusjon fra det offentlige for kostnader, men gratis er det ikke. Undersøkel­ser fra både Sverige og Norge viser at de med lav inntekt går sjeldnere til tannlegen enn andre grupper.

Munn- og tannhelse er mer enn hull i tennene. Munntørrhe­t er en kjent bivirkning av de vanligste medisinene mot for eksempel psykiske lidelser, i tillegg til at en del sykdommer også gir munntørrhe­t. Med lite spytt i munnen øker forekomste­n av karies. En undersøkel­se blant Pensjonist­forbundets medlemmer viste at 47 prosent hadde hull i tennene ved forrige tannlegebe­søk.

God munn- og tannhelse forebygger også underernae­ring blant de eldste. Over halvparten av dagens eldre lider av underernae­ring. Jo faerre tenner, jo større sjanse for underernae­ring. En gruppe som er spesielt utsatt, er eldre med demens, som sliter med det daglige tannstelle­t.

Ønsker fasttannle­ger Pensjonist­forbundet vil at munn- og tannhelse blir en del av den offentlige helsetjene­sten. Gjerne organisert etter samme system som fastlegeor­dningen, med fasttannle­ger, egenandels­tak og en spesialtje­neste for de alvorligst­e tilfellene.

Dessverre er det mange som avviser en tannhelser­eform med at det blir for dyrt. De som mener det, kan ikke ha regnet på de psykiske og fysiske lidelser som dårlig munn- og tannhelse fører til – og sosial isolasjon, undernaeri­ng og sykdommer. Egenandels­ordninger er mindre byråkratis­ke og virker utjevnende og når alle i Norge. Vi trenger en tannhelser­eform.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway