Stavanger Aftenblad

Svarteper – et spill om (bom)pengene våre

- Leif Høybakk Gruppenest­leder i Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger

NORD-JAEREN: Fra min ungdom husker jeg vi spilte Svarteper, et spill med ett kort som ingen ville bli sittende igjen med. Nå ser det ut som at partiene lokalt, i fylke, i regjering og på Stortinget driver og spiller Svarteper om pengene våre.

Først så vedtar de at de skal rane befolkning­en ved å påføre dem en enorm ekstrakost­nad i året på opp mot 30.000 kroner, og så blir de overrasket over at folk blir sinte. Si meg, forventet de at folk skulle sitte stille og bare godta at de ble ranet på denne måten?

Aldri for seint

Når nå folk har reist seg i flokk, så begynner plutselig de, i alle fall noen, å se at det de har vaert med på å bestemme, er fullstendi­g galskap og et ran av befolkning­en. Det blir for dyrt, for urettferdi­g, for tilfeldig og for usosialt. Og det er bra at folk nå reiser seg, selv om det er lovlig sent. Men aldri for seint.

Vi i Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) har satt søkelys på denne saken siden 2014 og forsøkt å få folk og de andre partiene til å skjønne hvor galt dette blir for folk. Det har ikke vaert noen enkel oppgave. Dog har vi sett at noen har våknet litt etter hvert, slik som SV og til dels også Ap. Og det er vi glade for. Nå håper vi at flere våkner og ser at dette blir en altfor stor belastning for altfor mange. Noe må gjøres.

Alle må ta tak i dette

Det nytter ikke bare å peke på den ene eller andre parten, kommunen, fylke, regjering og storting og drive å fordele skyld om hvem som har bestemt hva, og hvorfor det har blitt som det har blitt. Nå må alle sammen ta tak i dette og få gjort et nytt vedtak slik at dette kan bli levelig for folk. Vi i FNB vil ha bort alt som heter bompenger, men vi ser jo at dette kan bli vanskelig med dagens sammensetn­ing av de politiske partier. Derfor håper vi i alle fall at det er mulig å få gjort om på noe av dette, slik at det blir levelig for folk. Så i første omgang håper vi at partiene kan enes om dette: y Rushtidsav­giften fjernes. y Bommen på Bybrua snus. y Maks antall passeringe­r settes til 60. Maks antall passeringe­r per måned, gjelder også for de uten bombrikke, for å unngå at folk blir gjeldsslav­er. y At man får gjort en del endringer på

noen av bommene.

Dette er kortsiktig­e ønsker, på lang sikt ønsker vi bommene fjernet og at finansieri­ngen av vei og offentlig kommunikas­jon er noe som løses av staten på en annen måte. Det håper vi folk vil hjelpe oss med under valget i 2019. Bompenger er usosialt, urettferdi­g og feil måte å hente inn penger for å finansiere drift av buss, buss-, sykkel- og gangveier. Nok er nok!

Så oppfordrin­gen til de andre partiene er: Slutt å spille Svarteper og finn løsninger som folk kan leve med.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Når nå folk har reist seg i flokk, så begynner plutselig partiene, i alle fall noen, å se at det de har vaert med på å bestemme, er fullstendi­g galskap og et ran av befolkning­en, skriver Leif Høybakk. Her fra aksjonen på Bybrua 28. august.
KRISTIAN JACOBSEN – Når nå folk har reist seg i flokk, så begynner plutselig partiene, i alle fall noen, å se at det de har vaert med på å bestemme, er fullstendi­g galskap og et ran av befolkning­en, skriver Leif Høybakk. Her fra aksjonen på Bybrua 28. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway