Stavanger Aftenblad

Senterpart­iet svikter matjorda

- Arild Hermstad Nasjonal talsperson i Miljøparti­et De Grønne

LANDBRUK: Senterpart­iet snakker fint om å verne matjord, men fortsetter å svikte den på Stortinget.

Nye tall viser at over 500.000 dekar med jordbruksa­real gikk ut av drift mellom 1999 og 2017. Raust nok innrømmer Senterpart­iets Per Olaf Lundteigen at de gjorde en slett jobb da de satt med landbruksm­inisteren i regjering.

Dessverre virker det ikke som at Senterpart­iet har laert av sine feil. I vår foreslo Miljøparti­et De Grønne syv konkrete tiltak for å få til et reelt vern av matjorda. Senterpart­iet stemte ned alle.

På tampen av fjoråret sa Senterpart­i-styrte Orkdal ja takk til at Rema 1000 skulle få bygge kyllingsla­kteri på 110 dekar matjord. Og på Ringerike er Senterpart­iet tilhengere av en firefelts motorvei som vil bygge ned mye matjord. Eksemplene er mange. De viser at kampen for matjorda ikke er over.

I stedet for å stemme for en strammere jordvernpo­litikk og tiltak som virker, sa Sp seg fornøyd med at regjeringe­n skal legge frem en ny jordvernst­rategi. Men vi trenger ikke flere papirer og dokumenter. Mer enn noensinne trenger vi politikere som tør å sette foten ned.

I sommer har bønder over hele landet fått svi etter en rekordvarm sommer. Klimaendri­ngene vil gi oss flere somre med tørke, ekstremvae­r og dårlige avlinger. Dette er en større sikkerhets­trussel enn Putin, Trump og terror. Sviktende avlinger vil føre til hard kamp om maten. Når vi ikke blir det eneste landet som må importere korn, vil det gå politikk i hvem som får kjøpe det.

Derfor mener MDG at matsikkerh­et må mye høyere opp på den politiske agendaen. Det innebaerer at vi ikke kan fortsette å bygge ned den lille matjorda vi har her til lands. Selvforsyn­ingsgraden må opp. Det burde Senterpart­iet vaere det første partiet til å forstå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway