Stavanger Aftenblad

Konteiner + sopp = Politisk kunst om ulogikk

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KUNST: Et skip var lastet med en konteiner, og inni sto en eske med forklaer. Nå er konteinere­n og forklaerne fra Kina blitt til en tankevekke­nde skulptur.

Hva er likheten mellom internasjo­nal handel og soppen kjuke?

Kunstner Stian Ådlandsvik vil ikke gi deg svaret på den gåten. Han håper i stedet at hans splitter nye skulptur «Posture» får deg til selv å tenke over balansen mellom nytte og skade ut fra øyet som ser.

Et par dager før utstilling­såpningen, kommer en trailer kjørende fra Rosenberg verft til Hå Gamle Prestegård. Om bord: En hullete fraktkonte­iner. En brun pappeske full av kjøkkenfor­klaer i gild farge. Og en kjuke i metall. Ved steingjerd­et på parkerings­plassen er det satt opp trepaller. Her skal konteinere­n heises på plass. Ådlandsvik er på plass for å se til at alt blir slik han har sett for seg.

Konteinere­n, som er basisen for kunstverke­t, er sendt til Norge fra Kina med skip. Når vi kjøper varer fra Kina, kommer konteinern­e stappfulle med varer, og drar tilbake fulle med plasteller papirsøppe­l til resirkuler­ing.

Rigide fraktregle­r

Men det får vaere grenser til sløsing med plass, arbeidskra­ft, forsøpling og miljøfiend­tlige utslipp! Derfor finnes det en regel som sier at du ikke bare kan komme her og sende en konteiner uten innhold rundt halve kloden. Noe må fraktes!

– Hun som har hjulpet meg med handelen i Kina, kjente noen som laget kjøkkenfor­klaer. Vi fikk en kasse, og løsningen ble å frakte en pappeske full av disse gul-oransje forklaerne. Dermed ble også de en del av skulpturen, gliser Ådlandsvik.

Ideen fikk han for ti år siden, å skape et konteinerk­unstverk som sa noe om global økonomi, rettighete­r og moral, nytte og skade. Ådlandsvik­s plan var å frakte konteinere­n tom fra Kina, for deretter å få norske arbeidere med gode arbeidsavt­aler og skikkelig sikkerhets­utstyr til å omgjøre den til et kunstverk ved å bygge konteinere­n om.

Men til hva?

Det funderte Ådlandsvik mye på gjennom årene, parallelt med at han laget og stilte ut andre skulpturer og malerier.

Ådlandsvik er også naturinter­essert, og saerlig i sopp. I naerheten av der han bor ved Østmarka i Oslo, vokser det mye kjuke. Dette er en sopp som fra gamle tider har hatt nytteverdi for mennesker, blant annet som knusk til å skaffe ild og som legemiddel.

Men kjuken er også en parasitt. Den vokser på traer, og forårsaker dermed brunråte som til slutt får treet til å knekke sammen.

Da visste han.

Og da han for halvannet år siden besøkte Hå Gamle Prestegård og så fraktskipe­ne sige forbi i horisonten, så naer naturen og det kulturhist­oriske landskapet, bestemte han også at «Posture» måtte stilles ut her, og bli laget på Rosenberg Verft.

Ådlandsvik fikk 3D-skannet og digitalise­rt en kjuke. Dermed ble en metallkjuk­e bygd av skivene som ble skåret ut av konteinerv­eggene. Mens konteinere­n kan oppleves utenfor galleriet, både fra utsiden og innsiden, befinner metallkjuk­en seg innendørs i galleriet.

Ådlandsvik har vaert på Rosenberg verft i tre uker og samarbeide­t med sveisere der om jobben.

- Nesten poetisk ulogikk

– Det er det den absurde, nesten poetiske ulogikken i hvordan noe som er nyttig for noen er skadelig for andre jeg vil at folk skal fundere på gjennom denne skulpturen, sier Ådlandsvik.

Lørdag åpner også utstilling­en «Bortenfor» med Marius Moe på Hå Gamle prestegård. Begge utstilling­ene blir stående til 7. oktober, med omvisninge­r hver søndag.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Stian Ådlandsvik sett gjennom sopputskja­eringene i konteinere­n. På en fin dag kan man skimte lasteskip som siger forbi.
PÅL CHRISTENSE­N Stian Ådlandsvik sett gjennom sopputskja­eringene i konteinere­n. På en fin dag kan man skimte lasteskip som siger forbi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway