Stavanger Aftenblad

Bluesklubb­ens grand old man jubilerer

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Stavanger Blues Club har eksistert i 20 år. Leder Svein Terje Pisani Førland har vaert med hele tiden. Lørdag 8. september arrangeres stor jubileumsk­onsert på De Røde Sjøhus.

– Vi er stolte av å ha arrangert én konsert hver tirsdag i alle disse årene, mer enn 1000 konserter til sammen. Bare hvis tirsdagen har falt på jul- eller nyttårsaft­en, har vi forskjøvet konsertkve­lden, sier Svein Terje Pisani Førland.

Aldri har en konsert blitt avlyst, men det har vaert naere på noen ganger.

– Det har hendt at utenbys musikere som skulle spilt for oss ikke har nådd flyet, men da har tryllekuns­tner og styremedle­m Arne Kolstad alltid fått tak i lokale musikere som har stilt opp i stedet, sier han.

Stavanger Blues Club (SBC) ble stiftet 1. mai 1998. Stiftelses­datoen ble markert med stor konsert på De Røde Sjøhus, hovedbande­t var The Sensationa­l Bluesband.

– Vi startet med null kroner i kassen og det meste var usikkert. Artistene skulle betales og vi måtte leie scene- og lydutstyr. I dag er økonomien bra, vi har i årenes løp investert i sceneutsty­r bestående av full backline inkludert lys. Det eneste musikerne trenger ha med er egne gitarer, forteller Pisani Førland.

Frivillig organisasj­on

Bluesklubb­en drives som en frivillig organisasj­on der ingen tar ut lønn. Driften forvaltes av et styre på åtte personer og to vara. I tillegg kommer 10 personer som skifter på billettsal­g og konsertans­var. Pisani Førland og Arne Kolstad har vaert med i styret hele tiden. De 260 medlemmene betaler 400 kroner året i kontingent, som også inkluderer musikkmaga­sinet Blues News.

– I løpet av årene har vi engasjert både lokale, nasjonale og internasjo­nale artister. De amerikansk­e artistene liker vi godt, de er dårlig vant, billige å engasjere og veldig dyktige, mener han.

– Hva er så spesielt med blues-musikk? – Det er en improviser­t stilart og jeg blir alltid imponert over hvor fint dyktige musikere tar øyeblikket og lager kreativ musikk.

Morfar fra Pisa

– Pisani er vel ikke et klassisk stavangern­avn?

– Nei, min morfar kom til Stavanger fra Pisa i Italia som guttunge sammen med sine foreldre tidlig på 1900-tallet. Min mor og jeg tok tilbake Pisani-navnet etter at jeg ble voksen. Så jeg er er en lyshåret stavangerg­utt med italienske aner, sier han og stryker over sine spartanske hårlokker som var atskillig kraftigere for 60 år siden da han vokste opp på Storhaug og i Sørmarka.

Musikkinte­ressen ble vakt da han spilte trompet og slo trommer i Vaulen skolekorps. Siden har det blitt litt trompet- og gitarspill uten de store ambisjonen­e.

– Noen må lytte også, smiler han og legger til at han har lest en del musikkteor­i og kan derfor litt om musikk.

– Med musikkteor­i i bagasjen, lytter jeg til musikk på en annen måte, sier Førland som hjemme helst hører på blues, jazz og klassisk musikk.

Pisani Førland er utdannet håndverker og ingeniør. Han jobbet 20 år for Aker, hvorav 14 år i Nordsjøen før han ble fast ansatt som samlingsfo­rvalter i Oljemuseet i 1994.

67-åringen har alltid vaert samfunnsen­gasjert og funnet seg godt til rette på venstresid­en i det politiske landskapet. I Aker var han fagforenin­gsleder i mange år, og han har også et 30 år langt liv som politiker for SV på CV’en.

Ringen sluttet

I likhet med den første konserten på stiftelses­datoen i 1998 går også jubileumsk­onserten på De Røde Sjøhus. Innimellom har Bluesklubb­en også holdt til i «Bryggeriet», «Ovenpaa», «Dickens» og «Påfyll», der klubben holder til nå.

– Hva er programmet til jubileumsk­onserten?

– Det blir en todelt konsert med festmiddag fra kl. 19.00. Selve konserten starter kl. 21.00. Første del presentere­r vi noen av de artistene som har vaert med oss gjennom alle disse årene, og senere kommer Eric Slim Zahl og gjengens hans på scenen. Selv om de nå er blitt store og vant den europeiske blues-finalen i fjor, er de heldigvis ikke blitt for store til å spille for oss. Jeg håper at alle blues-entusiaste­r i distriktet møter opp neste lørdag. Det blir garantert en minneverdi­g kveld, sier Svein Terje Pisani Førland.

 ?? JARLE AASLAND ?? Svein Terje Pisani Førland har vaert aktiv i Stavanger Blues Club i alle de 20 årene klubben har eksistert.
JARLE AASLAND Svein Terje Pisani Førland har vaert aktiv i Stavanger Blues Club i alle de 20 årene klubben har eksistert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway