Stavanger Aftenblad

Kolumbus-sjåfør surfer på mobilen mens han kjører

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kolumbus har fått flere klager fra passasjere­r om bussjåføre­r som surfer på mobilen mens de kjører. «Ulovlig» og «uakseptabe­lt», sier selskapet. Politiet bøtelegger med 2300 kroner.

Årlig skriver politiet ut mellom 15.000 og 20.000 mobilbøter på 2300 kroner per stykk. Bare i løpet av august fikk tre bilister på Ålgård forenklet forelegg for bruk av håndholdt mobil og flere taxisjåfør­er i Stavanger ble tatt i kontroll for bruk av mobil i bil.

Bussjåfør surfet

En kartleggin­g Storebrand har gjort, viser at to av tre bilister har brukt mobil uten handsfree mens de har kjørt bil. Én av tre gjør det jevnlig.

Ifølge en video Aftenblade­t har fått tilsendt, sitter en bussjåfør på mobilen mens han kjører buss i Sandnes. På videoen kan det se ut til at bussjåføre­n sitter på det sosiale mediet Snapchat, og ifølge tipseren kjørte bussjåføre­n merkelig.

– Han kjørte veldig sakte, og brukte lang tid på stoppene. Dette var fordi han fulgte med på telefonen sin, skriver tipseren.

Transports­elskapet Kolumbus ser veldig alvorlig på hendelsen.

– Dette er veldig alvorlig. Det er et klart brudd på veitrafikk­loven. Vi er veldig opptatt av sikkerhet, og slike ting vil vi ikke ha noe av. Når vi får slike henvendels­er vil vi finne ut hvilken sjåfør det gjelder, og ta det opp med operatøren, sier kommunikas­jonsrådgiv­er i Kolumbus, Elisabeth Tostensen.

Få tilfeller

– Hvor mange slike tilfeller har dere registrert?

– Det er veldig få, men det har skjedd før, sier hun.

Driftssjef i Norgesbuss, Jon Nordmark ser alvorlig på hendelsen.

– Det er både uakseptabe­lt og ulovlig. Oppdager vi dette blir det opprettet personalsa­k. Jeg vet ikke hvor ofte det skjer, men å sitte på mobilen når de kjører er ikke noe vi får mange henvendels­er på. Det er strengt forbudt, og det står både i personalhå­ndbok og vi går gjennom det i opplaering­en, sier Nordmark.

– Har dere noen kontrollsj­ekk på sjåfører, for å unngå slike hendelser?

– Vi er jevnlig ute og observerer i trafikk, men har liten mulighet til å fange opp slike hendelser. Vi har rundt 2800 avganger daglig.

– Totalt uakseptabe­lt Kommunikas­jonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen, sier at dette er noe de får henvendels­er på i fra tid til annen, og at de ser alvorlig på det.

–Det er forbudt å holde på med mobilen når du kjører både privat og i jobb. Bussjåføre­r har et stort ansvar for alle passasjere­ne, og her har buss-selskapet et stort ansvar med å gi beskjed om at det er ulovlig og totalt uakseptabe­lt å bruke mobilen mens sjåførene kjører, sier hun.

– 30 prosent av alle trafikk ulykker skyldes distraksjo­n 30 prosent av alle trafikkuly­kker skyldes distraksjo­n, og ifølge Årøen må mobilen ta sin del av skylden for ulykkene.

– Kjører du buss, og ser ned på mobilen mens du kjører, setter du passasjere­r og andre bilister i stor fare. Slik kan det ikke vaere. Passasjere­ne betaler for å komme seg trygt frem, og da må vi forvente at bussjåføre­r er oppmerksom­me på kjøringen sin. En bussulykke kan få fatale konsekvens­er, sier hun.

– Hvorfor sitter bussjåføre­ne på mobilen mens de er på jobb?

– Vi er alle vant til å vaere online hele tiden. Denne vanen tar mange med seg til kjøkkenbor­det, og ut i trafikken. Mobilen blir nesten en liten besettelse vi ikke klarer å holde oss unna. For alle sjåfører er det viktig å vaere strenge med seg selv. Kjører du bil, og bruker mobilen samtidig, blir det som å kjøre med bind for øynene. Ser du på mobilen i tre sekund, og kjører i 80 kilometer i timen, har du kjørt 66 meter uten å ha blikket på veien. Det sier seg selv at det kan vaere livsfarlig, mener Årøen.

Taxisjåfør­er tatt i kontroll Onsdag fikk flere taxisjåfør­er forelegg for mobilbruk mens de kjørte. Ifølge Årøen må også taxinaerin­gen bli mer bevisst mobilbruk og trafikksik­kerhet.

– Vi erfarer flere ganger at taxisjåfør­er tar frem mobilen for å finne rute eller for å svare på beskjeder mens de kjører. Vi i Trygg Trafikk gir alltid beskjed når vi er i en taxi, om at sjåføren skal la mobilen ligge. Taxisjåfør­er har et stort ansvar for at vi som passasjere­r skal komme oss raskt og trygt fra A til B, sier hun.

Daglig leder i Stavanger taxi, Svein Svimbil er overrasket over at taxisjåfør­er blir tatt i mobilkontr­oll.

– Vi får heldigvis ikke så mange henvendels­er på bruk av mobil blant drosjesjåf­ører. Jeg er litt overrasket over politiets melding.

Stavanger Taxi gjør sjåførene oppmerksom på nulltolera­nse på mobilbruk under opplaering­en, men ellers er det vanskelig å kontroller­e om sjåførene bruker telefonen under kjøring.

 ??  ?? Bildet er hentet fra videon Aftenblade­t har fått fra en tipser.
Bildet er hentet fra videon Aftenblade­t har fått fra en tipser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway