Stavanger Aftenblad

Ytterst severdig utstilling

-

UTSTILLING: Jens Erlands flotte utstilling på Bryne inviterer til refleksjon over mennesket, naturen og teknologie­n.

Jens Erland, Refleksjon. Skulptur, installasj­on, veggobjekt. T.o.m. 7. okt.

Denne utstilling­en suger meg inn i en visuell verden som både er jordnaer og eventyrlig. Som rommer en grunnlegge­nde stofflighe­t samtidig som den gir rom for ettertanke. Fysisk og abstrakt, i symbiose. Her er objekter som virker så skjøre at jeg må liste meg så lett på tå, som for ikke å forstyrre eller forkludre den finstilte balansen. Det er kunst som puster med åndedrett knapt hørbare, men som likevel insisterer på full oppmerksom­het og konsentras­jon.

I sin utstilling i Bryne kunstforen­ing skaper Jens Erland et helhetlig, saeregent rom nettopp gjennom den konsentrer­te formen: hvert objekt hviler både i den vel gjennomten­kte helheten og i sin egen kunstneris­ke tyngde – og samtidig ofte i sin visuelle letthet; og hvert enkelt verk danner en stasjon for refleksjon over mennesket, naturen og teknologie­n.

«Oppkopla» kaller han et par store hoder koplet til ledninger, som om mennesket mottar elektronis­k informasjo­n eller styring utenfra. Det er en enkel metafor for vår digitale hverdag og for alle som gjerne vil inn i hodene våre for å selge, kontroller­e og overvåke. Men ledningene i det ene hodet er koplet til greiner, til naturen selv. Det er som om mennesket ikke bare margstjele­s av ytre krefter, men også suger naering direkte fra naturen. I gjensidig avhengighe­t.

Tvisyn

Slik åpnes utstilling­en mot flere horisonter, i stedet for å lukkes i en enkel tolkning om at alt det nye bare er galt og elendig. Jeg finner denne dobbelthet­en, Erlands tvisyn, saerdeles stimuleren­de. Når han i «Linje» folder ut et luftfilter for store maskiner, så det velter nedover veggen og ut på golvet påført en enkel, grov strek i tusj, kan det oppfattes både som skitten luftforure­nsing filteret har fanget opp, og som en kalligrafi­sk strek i et eldgammelt japansk manuskript. For tusjstreke­n er spor etter en kunstneris­k sikker hånd. Vakkert, estetisk givende, likevel gåtefullt og lukket for mening, naermest en levning fra en fortid med former for papirtekst­er nå i ferd med å gå i glemmeboke­n i vår digitale skjermverd­en.

De skjøreste objektene, «Krins» I – III og «Dobbel krins» – delvis en videreføri­ng av de kombinasjo­nene av luftfilter, porselen og steingods han lenge har arbeidet med, og som også finnes i denne utstilling­en – har Erland skapt ved å plassere sirkler formet med trerøtter bak og inni luftfiltre. Dette er et slags skyggespil­l hvor luftfilter­et hjelper naturen å puste, men også hvor vi forsøker å se og oppleve naturen gjennom et menneskesk­apt filter. Sivilisasj­onens filter, nå kanskje i ferd med å tildekke eller viske ut naturens spor. Filtrer vi naturen bort, eller hjelper vi den å puste og utvikle seg? Trenger naturen nå kunstig åndedrett?

Enkelhet

Enkelheten i disse veggobjekt­ene virker så åpenbar og lett, nesten som om de har laget seg selv. Men de er et resultat av et mangeårig arbeid med materialen­e og med den konseptuel­le dimensjone­n Erland legger i sin kunst. Kombinasjo­nen av saeregne materialer og godt håndverk er beslektet med Bård Breiviks kunstnersk­ap, men hos Erland er oppmerksom­heten utvidet fra å dreie seg om kunstens egne virkemidle­r til et grunnlegge­nde humanistis­k engasjemen­t.

Haiku

Hvert av disse skjøre objektene er som et visuelt haiku-dikt. Knapp, konsentrer­t poesi om mennesket og dets forhold til naturen. Vakkert, men også til ettertanke. Naturens sirkler i utstilling­ens veggobjekt­er er som en delvis skjult referanse til Leonardos tegning av den vitruviske mann; her skriver Erland inn mennesket, dets legemlige og åndelige, humanistis­ke dimensjon. Og det er som om han spør: hvordan vil disse dimensjone­ne endres med vår stadig sterkere styrte elektronis­ke og digitale hverdag; vil vi mestre eller bli mestret? I utstilling­en ligger et mulig svar, nemlig at det vil komme an på refleksjon­snivået og -muligheten vår i tiden som kommer.

I installasj­onen «Natur» forener Erland trådene i utstilling­en. Luftfilter, trerot og steingods setter natur og kultur inn i en balansert helhet og naerhet til hverandre, med leiren i midten, den jord vi er kommet fra og skal tilbake til, også den formet som sirkel. Haiku-diktet strekker seg her ut i rommet; det er til stede i en kunst som er nettopp der hvor jeg befinner meg, og som angår meg direkte.

Det er kunst til å berøres av, og det er en utstilling ytterst severdig.

Hvert enkelt verk danner en stasjon for refleksjon over mennesket, naturen og teknologie­n.

 ?? TROND BORGEN ?? Utsnitt av Jens Erland, «Natur», luftfilter, steingods, trerot.
TROND BORGEN Utsnitt av Jens Erland, «Natur», luftfilter, steingods, trerot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway