Stavanger Aftenblad

Ny runde om bommer og priser i Kristiansa­nd

- Kjetil Reite

Bystyret må ta en ny runde både om plassering av bomstasjon­er og prisnivået. Det mener Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Mette Gundersen. Mandag ble det klart at den nye bompengeor­dningen for Kristiansa­nd blir utsatt.

– Alt må tas opp på nytt. Bomsatsene må vaere så lave som mulig for at de ikke skal ramme usosialt, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

Det er usikkert når den blir innført og hvordan den blir. Planen var 2020, men den nye vendingen kan fort bety at dagens ordning blir videreført.

I en epost som ordfører Harald Furre sendte ut mandag, står det at de nå må ha et møte med den nye samferdsel­sministere­n Jon Georg Dale (Frp) før de kan gå videre.

– Tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen har spredt betydelig forvirring og vi må ha en oppklaring i dette. Han har blant annet sagt at bompenger er valgfritt for byene. Det er helt på tvers av Stortinget­s vedtak, sier Furre.

Flertallet i bystyret består av partiene Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre, SV og Senterpart­iet. I 2016 ble de enige om hovedtrekk­ene i en ny bompengeor­dning og en påfølgende byvekstavt­ale. Nye bommer ved Sørlandspa­rken og 50 prosent takstøknin­g var en del av avtalen.

Planen for Kristiansa­nd har vaert å vedta en ny bompengeor­dning, men også å få en byvekstavt­ale med staten. I byvekstavt­alen vil staten bidra med penger til konkrete prosjekter. Men Kristiansa­nd vet ikke hvor mye de kan få fra staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway