Stavanger Aftenblad

Forsøpling av bom-debatten

-

LEDER: Ingen skal måtte tåle trusler og hets. Bompengede­batten demonstrer­er en svaert bekymrings­full utvikling i den offentlige samtalen.

Politiet etterforsk­er nå to konkrete trusler mot ordføreren i Klepp, Ane Mari Braut Nese (H), trusler som er framsatt på Facebook i forbindels­e med debatten om planlagte og vedtatte bompengepr­osjekter. Tidligere har det kommet trusler mot direktøren i bompengese­lskapet Ferde. Andre folkevalgt­e, blant dem fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, blir daglig utsatt for grove personkara­kteristikk­er og helt usaklige uttalelser. Felles for de fleste av disse overtrampe­ne er at de blir begått i offentlige fora av folk som skriver under fullt navn.

Etter råd fra politiet har det blitt innført vakthold under politiske møter, og flere folkevalgt­e har opplyst at de har tatt forholdsre­gler for å beskytte seg selv og sin naermeste familie. Dette er en fullstendi­g uakseptabe­l utvikling.

Facebook-gruppa til aksjonsgru­ppa Nok er Nok har nå mer enn 68.000 medlemmer. Og det er i denne gruppa mange av de drøyeste ytringene finner sted. Grunnlegge­ren av gruppa, Sigurd Sjursen, og flere av administra­torene skal ha honnør for at de flere ganger har forsøkt å dempe gemyttene og innskjerpe reglene for oppførsel som gjelder der. Men med så mange medlemmer er det sannsynlig­vis mer enn de klarer å håndtere fortløpend­e. Dermed blir graverende uttalelser ofte liggende ute på gruppa i lang tid.

Etter at Braut Nese sto fram med historien om de truslene hun har mottatt, er det mange som har uttalt at såpass må hun tåle, siden hun er tilhenger av bompenger. Til det er det bare en ting å si. Nei, det må hun ikke. Ingen må tåle trusler og hatefulle ytringer. De som tar på seg verv som folkevalgt represente­rer en kjerne i demokratie­t. At man er uenig med den politikken og de politikern­e et flertall av velgerne har gitt sin stemme til, er ingen unnskyldni­ng for en slik oppførsel.

En gruppe med 68.000 medlemmer er en magnet for folk som opplever at meningene deres ikke tas på alvor. Mange av medlemmene er oppriktig engasjert mot bompenger, noe som er et helt legitimt standpunkt. Ordningen er langt fra perfekt, saerlig fordi den er sosialt skjev. Men det er vesensfors­kjell på å kjempe mot bompenger og å erklaere full mistillit til hele vårt demokratis­ke system. Aksjoner og engasjemen­t er et absolutt gode. Trusler og hets hører ikke hjemme noe sted.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ordfører Ane Mari Braut Nese skal selvsagt ikke tåle trusler og hets. Uansett hva man måtte mene om bomringen, skylder man å utvise et minimum av folkeskikk.
PÅL CHRISTENSE­N Ordfører Ane Mari Braut Nese skal selvsagt ikke tåle trusler og hets. Uansett hva man måtte mene om bomringen, skylder man å utvise et minimum av folkeskikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway