Stavanger Aftenblad

Ap ber Stortinget endre bompengeve­dtaket

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: 1. oktober er bompengeri­ngene på Nord-Jaeren i drift. 2. oktober foreslår Ap på Stortinget en rekke endringer i avtalen.

Ap viser til det opphetede møtet i styringsgr­uppen sist torsdag, der vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen sa at siden det er Stortinget som har fastsatt bompengeta­kstene, er det også bare Stortinget som kan gjøre endringer.

– Endringer i takstene kan altså ikke avgjøres lokalt. Men grunnlaget skjer jo i forhandlin­ger lokalt, der konklusjon­en som regel bringes videre av departemen­tet til Stortinget, sier stortingsr­epresentan­t Øystein Langholm Hansen (Ap).

– Hvorfor foreslår dere dette nå?

Lokal uro

– Bakgrunnen er at denne saken nå har skapt så mye uro lokalt, både i befolkning­en og i det politiske miljø. at det er hensiktsme­ssig å gå en runde til. Dette for å få klarlagt hva en egentlig mener. Ting har endret seg siden forhandlin­gene i 2014, ikke minst er trafikkbil­det betydelig endret. På den andre siden må man uansett dekke inn kostnadene i pakken. Våre forslag skisserer en måte å gjøre det på, sier Hansen.

– Dere gjentar forslaget om at staten skal dekke 70 prosent av investerin­gskostnade­ne for Bussveien i stedet for 50 prosent i den gjeldende avtalen. Dette vet dere vel at dere ikke får flertall for?

– Vi foreslår dette i alle pakkene. både for Bergen og Trondheim, og senere for Oslo. Da skulle det bare mangle at vi ikke tok det med for Stavanger.

Vil forhandle

– Vil dere fremme forslagene deres punktvis eller som en pakke?

–De vil bli fremmet punktvis, sier Langholm Hansen som understrek­er at det er rom for forhandlin­ger.

– Stortinget samles igjen 1. oktober, samme dagen som bompengeri­ngene settes i drift. Dere er for sent ute?

– Det hadde uansett vaert for sent nå. Det er fire ukers varsling på endringer i pakken, så den fristen går alt ut i disse dager. Det viktige sett fra vår side er å åpne for nye forhandlin­ger, ikke minst sett i lys av de utspill som har kommet fra Samferdsel­sdeparteme­net i saken, sier Hansen.

Slik lyder Ap-forslagene i sin helhet. Ifølge Langholm Hansen er de utarbeidet i samarbeid med lokale Ap-topper, både i fylkeskomm­unen og de fire kommunene på Nord-Jaeren:

Krever mer av staten

1. Stortinget ber regjeringe­n ta initiativ til reforhandl­ing av Bymiljøpak­ken for Nord-Jaeren, og at reforhandl­ingen er avsluttet innen årsskiftet 2018/2019.

2. I reforhandl­ingene skal man utrede en ny modell for innretning på rushtidsav­giften som vil vaere mindre belastende for befolkning­en. Konsekvens­en av rushtidsav­gift for innbyggere og naeringsli­v må utredes grundigere, og det må etableres forsvarlig­e avbøtende tiltak.

3. Stortinget ber regjeringe­n ta initiativ til at ny teknologi/vegprising testes ut på Nord-Jaeren.

I tillegg vil Ap at Stortinget skal be regjeringe­n utrede alternativ­e finansieri­ngsopplegg for riksveipro­sjekt der kalkylene sprekker.

Til slutt gjentas det tidligere forslaget om at Staten skal ta 70 prosent av bussveikos­tnadene i stedet for 50 prosent som nå. Dersom et stortingsf­lertall mot formodning skulle stemme for dette, vil det bety at bompengein­nkrevingen blir redusert.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Bompengeak­sjonen på Bybrua for to uker siden ble lagt merke til i hele Stavanger-regionen.
KRISTIAN JACOBSEN Bompengeak­sjonen på Bybrua for to uker siden ble lagt merke til i hele Stavanger-regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway