Stavanger Aftenblad

Når skal elbilene betale i bommene?

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Mange har kjøpt eller bestilt elbil for å slippe å betale bompenger. Foreløpig er passeringe­ne for alle med elbil gratis gjennom bomringene på NordJaeren, men dette kan ta slutt når andelen elbiler når et gitt nivå.

Hvor stor andelen må vaere før bomavgifte­ne også rammer elbileiere i denne delen av landet, er foreløpig ikke avklart.

I Bergen vil elbilene betale bompenger når andelen når 20 prosent. I Oslo blir bompenger for elbiler innført til våren.

Wirak vil ha elbil-betaling

I et oppslag i Aftenblade­t nylig, slo Sandnes-ordfører Stanley Wirak fast at han ville presse på for at elbilene skal få en bompengesa­ts på 50 prosent. Dette er maks-grensen Stortinget har satt for bombetalin­g for elbiler.

Advarer mot bompenger Norsk Elbilforen­ing går nå ut og advarer sterkt mot innføring av bompenger for elbiler i Stavanger-regionen.

«Dette må vi advare sterkt mot», skriver Elbilforen­ingen i en henvendels­e til Aftenblade­t.

Foreningen peker på at Stavangerr­egionen fremdeles har en relativt lav andel elbiler og at fritak fra bomavgift er en av de viktigste årsakene til at folk velger å bytte til elbil.

Elbilbesta­nden i Stavangerr­egionen bør ha nådd et betydelig høyere nivå enn vi har i dag, før bombetalin­g kommer i betraktnin­g, mener foreningen og viser at det på Nord-Jaeren er langt faerre elbiler enn i andre deler av landet.

«Vi mener kommunene ikke må falle for fristelsen å forhandle fram bompenger for elbiler for å gjøre bymiljøpak­kene mer «spiselige» for bilister med bensinelle­r dieselbile­r», skriver Elbilforen­ingen. Kommunene er forpliktet til å ta sin del av jobben med å kutte utslipp, og slik bidra til at landet lykkes med klimamålen­e.

– Virkemidde­l for grønt skifte Med tidlig innføring av bompenger for elbil risikerer kommunen et tilbakesla­g i elbilutvik­lingen. Fritak fra bompenger er det mest effektive virkemidde­let lokale myndighete­r har til å påvirke det grønne skiftet i veitrafikk­en i riktig retning, skriver elbilforen­ingen.

30. juni 2018 var elbilbesta­nden 7,5 prosent for Stavanger og 8,3 prosent for Sandnes. Til sammenlign­ing har Oslo, som skal begynne en gradvis innfasing av bompenger i 2019, en elbilandel på 10,7 prosent.

I april i år utgjorde elbilenes andel av bompasseri­nger i Stavanger og Sandnes 8 prosent. Det er bare halvparten av tilsvarend­e tall for Oslo, der elbilene sto for 15,9 prosent av bompasseri­ngene. I Bergen er andelen elbiler gjennom bomstasjon­ene mellom 16 og 17 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway