Stavanger Aftenblad

Solvik-Olsen: – Wirak går surr i sitt eget spill

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Nylig avgåtte samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n (Frp) sier han er overrasket over at Sandnes-ordfører Stanley Wirak ikke benyttet sjansen til å få utsatt bompengeri­ngen i møtet i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken torsdag.

– Han må slutte å peke på alle andre når han har malt seg inn i et hjørne, sier Solvik-Olsen til Aftenblade­t. – Dersom Stanley Wirak nå ønsker å si nei til Bymiljøpak­ken fremfor ja, så bør han ta initiativ raskt til å ha et nytt møte i styringsgr­uppen.

– Hvordan?

– Han kan ta kontakt med vegdirektø­ren og be om et nytt møte.

– Han hadde alle muligheter torsdag i forrige uke, der han kunne bedt om en timeout. Stanley Wirak sa der at han var imot rushtidsav­gift. Hadde han bedt om utsettelse, ville ikke rushtidsav­gift bli innført, men ordningen utsatt, sier Solvik-Olsen til Aftenblade­t.

– Må harmoneres

– I stedet for bekreftet han vedtaket om at bompengeor­dningen skulle innføres. Men hvis han faktisk mener alvor, og dette ikke er et forsøk på svartepers­pill, da er det fortsatt mulig å finne en vei ut, ifølge den avgåtte ministeren.

Forutsetni­ngen for en annen innretning er at utgifter og inntekter må harmoneres. Forsvinner rushtidsav­giften, så må dette kompensere­s med andre inntekter.

– Hvordan kan inntektene økes uten rushtidsav­gift?

– Det er flere måter å gå frem på her. Lengre periode med bompengein­nkreving enn de 15 årene man har lagt opp til på Nord-Jaeren, eller mindre kostbare anlegg, sier Solvik-Olsen.

Spillet til Stanley handler om å fortelle at Stortinget pålegger han Bymiljøpak­ken. Det er et spill han ikke vil klare vinne fordi det er ikke slik verden er.

Han later også til å glemme at han i 2012 var ute i Aftenblade­t og tok til orde for at bilistene skulle betale for fylkets ambisjoner om en bybane/bussløsnin­g.

– Mer til kollektiv

Hans eget parti har i Stortinget vaert tydelige på at eventuelle økte bevilgning­er til Bymiljøpak­ke skal brukes til kollektiv, ikke til lavere bompenger. Og Arbeiderpa­rtiet har i Stortinget konsekvent foreslått å fjerne regjeringe­ns bevilgning­er til lavere bomtakster. Det gjorde de også i behandling­en av NTP, Nasjonal transportp­lan, sier Solvik Olsen.

– Stanley Wirak vet utmerket godt hva som er vedtatt der om penger til bypakkene. Han vet at Rogaland nå får mer penger enn de aller fleste andre byregioner. Og langt langt mer enn Arbeiderpa­rtiet selv noen gang klarte bevilge til vår region.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway