Stavanger Aftenblad

Denne nye hovedveien over Høg-Jaeren kan nå bli vraket

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Den nye omkjøringe­n ved HøgJaerens mest kjente kryss var den største overraskel­sen da

Statens vegvesen viste en animert film for det som skulle bli det første prosjektet i en ny bompakke på Jaeren.

Nå blir Buevegen lagt på is, hvis Hå kommunesty­re i neste uke gjør som formannska­pet gjorde tirsdag og sier endelig nei til å bli med i en ny bomring kun for Klepp, Time og Hå.

– Uten Hå blir det ikke bygget noen Buevei nå. Jeg kan heller ikke tenke meg at vi får love til å beslutte at vi kan bygge veier i andre kommuner, kommentere­r Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H).

– Nei, nå må nok denne veien strykes i vår pakke, fortsetter Time-ordfører Reinert Kverneland (H), og legger til:

– Det er for galt. Allerede neste år åpner Tverrforbi­ndelsen uten forbindels­e til E39. Da vil mange nye vogntog fra Godstermin­alen i Sandnes kjøre over Bue, men problemet blir størst hos oss; på Orstad, Kvernaland, 1900-krysset og Undheim. Derfor har også Sandnes et stort ansvar her. Veiene på Jaeren er noe vi har felles, understrek­er Kverneland.

Hå-ordfører ville vaert med Ordføreren i Hå har forståelse for at Klepp og Time vil prioritere egne prosjekter i en ny bomring.

– Buevegen er en sak vi har jobbet med i de 12 årene jeg har vaert politiker, og målet var at den nå kunne komme raskt med en ny bomring, sier Jonas Skrettingl­and (KrF) som måtte innse at flertallet i hans formannska­p sa nei til å utrede en bomring.

Veien er gryteklar

Det hjalp ikke at Statens vegvesen kom til samme møte i Hå og Time med en animasjon som viste at Buevegen nå er gryteklar.

Den er planlagt i detalj fra Varhaug til E39 - som en gjennomgåe­nde hovedvei med 7,5 meter bredde, 0,75 meter veiskulder og 80 kilometer fartsgrens­e.

Sårbar natur

Den tar også høyde for en 200 års flom, og løftes opp i høyden med kulverter på alle steder der den snor seg langs og over vatnene i «aurepardis­et på HøgJaeren».

– Utbygginge­n skal bedre forholdene for fisken. Traseen er også laget i et naert samarbeid med Fylkesmann­en, opplyste prosjektle­der for planproses­sen, Elin Dalen-Rasmussen.

Hun viste at veien går gjennom flere sårbare områder. Blant annet må det gjøres grensejust­eringer i landskapsv­ernområdet. Veien vil til sammen beslaglegg­e 183 dekar fulldyrket jord.

Sykkel fra hav til hei

Men den vil gi en sammenheng­ende sykkel- og gangsti fra Jaerhavet, via Varhaug og et godt stykke opp på Høg-Jaeren, til krysset til Ualand og veien til Holmavatne­t og turområdet Synesvarde­n.

Veien er videre utstyrt med rasteplass­er og snuplasser for buss.

Og den vil skape et helt nytt kryss ved Karlsbu, der veien går videre enten til Undheim, Varhaug eller E39. Der er veien lagt bak og utenom det kjente serverings­stedet i en ny skjaering i fjellet før den går videre i en kulvert over elva mellom Storamos og Litlamos.

Planen blir sendt til høring i neste måned. Men når veien kommer, er nå helt i det blå hvis Hå neste torsdag går ut av bompakken.

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Fra dette krysset går trafikken til venstre til Undheim/Bryne, rett fram til E39 i Bjerkreim eller ned til Varhaug i Hå. Nå er Bueveien lagt bak Karlsbu.
STATENS VEGVESEN Fra dette krysset går trafikken til venstre til Undheim/Bryne, rett fram til E39 i Bjerkreim eller ned til Varhaug i Hå. Nå er Bueveien lagt bak Karlsbu.
 ?? STATENS VEGVESEN ?? Det blir en Jaerens beineste veier. Den følger stort sett dagens vei, men blir 7,5 meter brei.
STATENS VEGVESEN Det blir en Jaerens beineste veier. Den følger stort sett dagens vei, men blir 7,5 meter brei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway