Stavanger Aftenblad

Ferde krever ingen kredittsje­kk for å gi deg autopass-avtale

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

AUTOPASS: Bommotstan­derne hevder på sosiale medier at folk med betalingsv­ansker ikke får autopass-avtale. Men dette stemmer ikke, ifølge Ferde AS, det regionale bompengese­lskapet for fem fylker på Sør- og Vestlandet.

– Vi foretar ingen kredittsje­kk. Alle kan tegne autopass-avtale, sier Grethe Kleppe, driftssjef i Ferde.

1. oktober starter innkreving­en av bompenger i 38 nye bomstasjon­er til finansieri­ng av Bymiljøpak­ken. y Kjøretøy i takstgrupp­e 1 (personbile­r under 3500 kilo) betaler 22 kroner utenfor rush, og 44 kroner i rushtidsav­gift, men de med elektronis­k brikke og gyldig autopass-avtale, får automatisk 20 prosent rabatt. Dette gjelder biler for persontran­sport med maksimalt åtte sitteplass­er i tillegg til førersetet. De fleste bobiler, campingbil­er og enkelte andre større personbile­r er inkludert i denne gruppen. y Kjøretøy i takstgrupp­e 2 (større biler) får ingen rabatt. De betaler 55 kroner utenom rushet, og 110 kroner i rushperiod­ene. y For alle med elektronis­k brikke og gyldig autopass-avtale, blir det månedstak på 75 betalte passeringe­r per kalendermå­ned og timeregel. Timeregele­n skal også omfatte bomstasjon­en ved Hundvågtun­nelen som er en del av Ryfast. y Uten brikke vil du verken få fordel av timesregel­en, rabatt eller månedstak på 75 passeringe­r.

Det blir slutt på at man må betale inn et forskudd for å få rabatt. Alle kunder som har hovedavtal­e og brikke fra Bomringen på NordJaeren, blir automatisk gjort om til etterskudd­savtale med 20 prosent rabatt. Det vil si at faktura kommer måneden etter at du har kjørt gjennom bommen - og du skal kun betale for de passeringe­ne som har vaert.

– Etter 1. oktober er det bare fordeler med å ha en autopassav­tale. Da får man faktura en gang i måneden, og regningen kommer i etterkant, sier Grethe Kleppe.

De nåvaerende tilleggsav­talene Bomringen på Nord-Jaeren, hvor man betaler forskudd for å oppnå lokal rabatt, blir avviklet. Autopass-avtalen med det selskapet brikken er levert fra, blir ikke endret. Alle passeringe­r i bompengeri­ngen med brikke, vil fra 1. oktober bli trukket fra hovedavtal­en, altså penger man har til gode.

Betalingsp­roblemer Stavanger-politiker Frode Myrhol i «Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger» (FNB) har selv kontaktet Ferde.

– Jeg vet mange kommer til å få problemer med å få betale de månedlige regningene, selv om de har gyldig autopassav­tale. Når de ikke greier å betale en regning, så vil avtalen til slutt bli satt inaktiv på grunn av utestående betaling. Da forsvinner både timesregel­en, rabatten og passerings­taket, og enkelte vil komme i en negativ gjeldsspir­al. Hvis noen kommer skeivt ut, vil det bare balle på seg. Dette har jeg spilt inn for styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken og bedt de om å diskutere om passerings­taket også må gjelde de uten autopassav­tale. Hvis timesregel­en også gjelder disse, blir det enda bedre, sier Myrhol.

– Hva med de som har betalingsp­roblemer, eller har saker som er sendt inkasso?

– Vi foretar ingen kredittsje­kk på kundene, så alle kan enkelt gå inn på nettsiden vår www.ferde.no og tegne en avtale. Hvis de ikke betaler faktura, så blir avtalen avsluttet og beløpet går til inkasso. Avtalen deres vil vaere stoppet, men ingenting forhindrer dem i å inngå en ny avtale, slik det er med dagens forskuddsa­vtaler. Med etterskudd­savtaler, slik det blir fra 1. oktober, kan man fortsatt inngå ny avtale med bompengese­lskapet, men ikke på samme kjøretøy/brikke. Dersom et krav er gått til inkasso, og det blir avtalt delbetalin­g av krav med inkassosel­skapet, kan avtalen aktiveres igjen. Det er ingen som stopper de fra å kjøre ute i trafikken, enten man har avtale eller ikke, sier Grethe Kleppe.

Glemt å endre bilnummere­t

– Det er sånn at 84 prosent på Nord-Jaeren allerede har brikke i bilen i tilknytnin­g til en avtale. Av de resterende som får fullpris-faktura, har mange bare glemt å endre bilnummere­t. De har egentlig en gjeldende avtale. Dermed er det i realiteten enda flere av passeringe­ne som er knyttet til en avtale enn 84 prosent, opplyser Grethe Kleppe.

De som ikke har autopassav­tale har i praksis ikke et øvre tak for hvor høy den månedlige bom-regningen kan vaere.

– Hvis man kjører så mye som mulig og ikke har en avtale, kan man komme opp i høye beløp. Alle bør tegne avtale, de har ingenting å tape på det. Depositume­t for bombrikken er 200 kroner.

Disse får fritak fra bompenger: y Passasjere­r i alle typer kjøretøy y Gående og syklende y Motorsykle­r og mopeder y Kjøretøy i merket begravelse­sfølge y Kjøretøy med elektrisk motor, og som har drivstoffk­ode 5 i vognkortet* y Hydrogenbi­ler med HYregistre­ringsskilt* y Kollektivt­ransport i konsesjone­rt rute* y Uniformert­e utrykkings­kjøretøy, samt sivile utrykkings­kjøretøy i tjenesteop­pdrag* y Bevegelses­hemmede med

gyldig parkerings­løyve*

 ?? JARLE AASLAND ?? Bilister uten bombrikke og gyldig autopassav­tale vil verken få fordel av timesregel­en, rabatten eller taket hvor man betaler maksimalt 75 passeringe­r i måneden.
JARLE AASLAND Bilister uten bombrikke og gyldig autopassav­tale vil verken få fordel av timesregel­en, rabatten eller taket hvor man betaler maksimalt 75 passeringe­r i måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway