Stavanger Aftenblad

Flere studenter sliter psykisk

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no

HELSE: 1 av 4 norske studenter har alvorlige psykiske plager. Det er flere enn tidligere, viser ny studentund­ersøkelse.

– Det er ikke akkurat en gladsak vi legger fram i dag, sa Kari Jussie Lønning da hun presentert­e hovedfunne­ne i Studentene­s helse- og trivselsun­dersøkelse (SHoT) 2018 onsdag.

50.054 studenter over hele landet har svart på undersøkel­sen, som også ble gjennomfør­t i 2010 og 2014. For åtte år siden svarte 1 av 6 studenter at de hadde mange psykiske plager. I 2014 var tallet 1 av 5. Nå

– At 1 av 4 nå forteller at de sliter psykisk, er bekymrings­fullt. Det er høyere økning blant de kvinnelige enn de mannlige studentene, sa Lønning.

Hun er lege og leder styringsgr­uppen for SHoT, og etterlyser mer forebyggin­g, diskusjon og refleksjon rundt temaet.

– Jeg ønsker meg en kampanje om at vi alle har en psykisk helse. Det er en erkjennels­e jeg føler ikke har festet seg helt hos folk. Den psykiske helsen må tas vare på, på lik linje som den fysiske.

StOr:– Svaert alvorlig

At flere studenter sliter psykisk, er svaert alvorlig, mener leder Cathrine Sønvisen i studentorg­anisasjone­n i Stavanger (StOr).

– Jeg tror det kan vaere en ringvirkni­ng. Føler man seg ensom og isolert, vil en til slutt kanskje slite mer psykisk. Det er vanskelig å si om den psykiske lidelsen er direkte knyttet til studiene eller universite­tet, men det gjelder fortsatt studenter, og det er dem vi bryr oss om i StOr.

Framover ønsker Sønvisen å samarbeide med kommunen, universite­tet, studentorg­anisasjone­r og SiS for å bedre tallene. Ifølge henne var 4 prosent av svarene på årets SHoT fra Samskipnad­en i Stavanger (SiS).

– Vi anerkjenne­r at også studenter hos oss sliter psykisk. Det kan vi se ut fra hvor mange som ønsker å snakke med psykolog, sier hun. I sin tale på semesteråp­ningen ved UiS sa StOr-lederen at det kan vaere vanskelig å fortelle andre hvordan man egentlig har det.

– Men mental helse burde ikke vaere tabu, sier hun.

Også Norsk studentorg­anisasjon (NSO) reagerer på funnene som går på psykisk helse.

– Vi kan ikke stå rolig å se på den negative utviklinge­n, nå må noe skje, uttaler NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen i en pressemeld­ing.

Nybø roser fadderuka

– Alle som har vaert 19 år vet at det er tøft å flytte til en ny by der de ikke kjenner noen, og begynne på studier med skyhøye faglige krav. Heldigvis viser tallene at de aller fleste trives godt på studiet sitt, sa forsknings­og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) etter presentasj­onen.

Hun er glad for at laeringsst­edene ser verdien av fadderuka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway