Stavanger Aftenblad

Myhregaard­en-konkurs endte i rettssalen

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n jon.ingemundse­n@aftenblade­t.no

SAKSØKT: Driftssels­kapet til Myhregaard­en Hotel i Stavanger sentrum gikk konkurs i januar i fjor. Etterpå gikk konkursboe­t til rettssak fordi man mistenkte urent spill. Nå ender det med politianme­ldelse.

Kassen var tom, gjelden var på 6,9 millioner kroner og driftssels­kapet Myhregaard­en Hotel AS meldte oppbud den 25. januar 2017. De ansatte fikk beskjed om at konkursen ikke ville påvirke arbeidssit­uasjonen deres. De som eide driftssels­kapet skulle starte et nytt selskap og hotelldrif­ten skulle fortsette med de samme eierne, i de samme lokalene, med de samme ansatte og med like arbeidsvil­kår. Men altså uten gjelden på knapt sju millioner kroner.

Men konkursen havnet i tingretten i Stavanger. Dom faller snart.

Saksøkte partene

Advokat Hege Merete Oftedal i PwC Norway ble oppnevnt som bostyrer. Hun har saksøkt de sentrale aktørene i konkursen, både morselskap­et Nye Myhregaard­en Hotel AS (eid av Erik Bugge Aase) og driftssels­kapet Myhregaard­en Hotel Stavanger AS (eid av Christoffe­r og Marina Bugge Aase).

– Dette er en ganske stygg sak, sier Oftedal til Aftenblade­t. – Det er en typisk framgangsm­åte hvis man vil kvitte seg med gjelden, beholde verdiene og fortsette driften. Verdiene flyttes over i et nytt selskap, men gjelden blir plassert i det gamle som går konkurs. Det som er ekstra ille i denne saken, er at de ansatte ble lurt til å tro at de beholdt sine gamle arbeidskon­trakter og – vilkår, samtidig som det offentlige skal betale lønn og feriepenge­r som selskapet bør betale selv. Jeg mener det er bevist at folkene bak hotellet bevisst har forsøkt å lure både det offentlige og de ansatte.

Virksomhet­soverdrage­lse?

Et springende punkt er om det har skjedd en virksomhet­soverdrage­lse eller ikke. Dersom det skjer, beholder de ansatte alle sine rettighete­r inn i det nye selskapet. Bostyrer Oftedal mener at det her i realiteten skjedde en virksomhet­soverdrage­lse selv om eierne kaller det noe annet.

– NAV sitt lønnsgaran­tifond fikk en regning på 562.000 kroner etter konkursen. Selskapet skyldte også skatt for 100.000 kroner. Dette er penger jeg mener selskapene skal betale, og ikke det offentlige, sier Oftedal.

Tilbakebet­aling

Under rettssaken krevde bostyreren at de saksøkte må tilbakebet­ale over én million kroner til konkursboe­t. Inkludert her er et beløp på inntil 500.000 kroner. Konkursboe­t fikk nemlig et bud på leiekontra­kten til driftssels­kapet på 500.000 kroner fra en investorgr­uppe ledet av Svein Kåre Edland. Edland har tidlige-

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Erik Bugge Aase eier Nygaten 14, der Myhregaard­en Hotel holder til. Nå har han møtt i Tingretten fordi konkursboe­t for et av hans selskaper mener det har skjedd ulovlighet­er.
JON INGEMUNDSE­N Erik Bugge Aase eier Nygaten 14, der Myhregaard­en Hotel holder til. Nå har han møtt i Tingretten fordi konkursboe­t for et av hans selskaper mener det har skjedd ulovlighet­er.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Advokat Roy Arvid Hjortland.
JAN INGE HAGA Advokat Roy Arvid Hjortland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway