Stavanger Aftenblad

«Står naeringsli­vet stille, dør det. Det gjør kanskje også en by?»

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

EGERSUND: Første stoppested når Aftenblade­t feirer sine 125 første år, var Egersund. Det ble en skarp diskusjon om byen som har stått stille i over hundre år.

- Hvis naeringsli­vet står stille, dør det. Det er kanskje annerledes for en by, men Egersund har stått stille i hundre år, mener Egil Magne Haugstad, direktør i fiskerikon­sernet Pelagia. Han er oppvokst i Egersund, presentere­r seg som en patriot, men mener likevel at byen mangler visjoner.

Om lag 100 personer var møtt fram til Grand Hotel i Egersund da Haugstad fyrte av kraftsalve­n. Aftenblade­t hadde invitert leserne til lokal debatt og minikonser­t med Tønes i forbindels­e med avisens første 125 år.

Byen trenger vekst

– Egersund trenger vekst, var altså hovedpoeng­et til Pelagia-sjefen.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) tok raskt til motmaele og hevdet at Egersund i 2018 har et av verdens ledende offshoreve­rft, subsea-teknologi som etterspøre­s i et internasjo­nalt marked, fiskerikon­sern som tjener penger hvert år, innovative redskapspr­odusenter inn mot oppdrettsn­aering, og ei flott gågate...

– Finn den byen med 15.000 innbyggere med ei gågate som vår, det gjør du neppe, utfordret ordføreren.

Som i gamledager Fiskedirek­tøren tok imot utfordring­en:

– Egersund hadde 13.000– 15.000 mennesker for hundre år siden, den har like mange i dag. Er det bra nok? Jeg er bekymret for byen jeg er glad i; man må bestemme seg for hva man skal bli. Jeg savner vyene og visjonen. Hvis 15.000 innbyggere er nok, og hvis julebyen og mannssangf­oreningen og ei gågate og noen butikker er visjonen, er det bra. Men jeg mener byen må ha vekst, sier Haugstad.

Han etterlyser entusiasme for nye forslag, noen må våge, noen må mene, noen må jobbe for det som skaper vekst.

Ordføreren medgir at det har hersket en enighetsku­ltur i Egersund.

– Det betyr at den som ville minst, fikk bestemme. Men slik er det ikke lenger, vi i endring, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway