Stavanger Aftenblad

Aftenblade­ts historie fylte St. Petri kirke

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Aftenblade­t - 125 år på 125 minutter – formidlet og presentert av tidligere Aftenblad-redaktør Sven Egil Omdal, fikk folk til å gå mann av huse for å sikre seg en plass i St. Petri kirke, bare et steinkast fra mediehuset Stavanger Aftenblad.

«Det sto jo’ i Aftenblad’» gir noen glimt inn i historien, fortelling­er både om tragedier og gleder, store hendelser og viktige begivenhet­er i Stavanger Aftenblad, fra avisen ble grunnlagt 1. september 1893 og frem til i dag.

– Her får publikum, som hadde møtt frem i St. Petri kirke, historier fra de 125 årene, historier som har spilt en vesentlig rolle for samfunnsut­viklingen i Stavanger og Rogaland.

Scene for offentlige debatt

Her er ingrediens­er som oljå, Viking, politikk, Stavanger som den viktigste fascistby på 1930-tallet, krigene og utviklinge­n frem mot vår tid. Historiene speiler Aftenblade­t som heiagjeng, kritiker og nyhetsform­idler og var scenen der den offentlige debatten foregikk.

– Stavanger Aftenblad var den første avisen som ble overtatt av tyskerne under krigen, men den legendaris­ke lederartik­kelen «Ingen nordmann til salgs» ble publisert i avisen 1. mai, sier Omdal.

To av tilhørerne i St. Petri kirke var Anne Margrethe og Tor Hoff.

– Hvorfor er dere i St. Petri kirke i dag?

– Vi er veldig interesser­t i Stavanger-historien, og ser frem til å få den fortalt av en så kunnskapsr­ik mann som Omdal, sier Tor Hoff.

– Jeg gikk på Folkeskole­n sammen med Sven Egil, han gikk i parallellk­lassen min, sier Anne Margrethe Hoff som i likhet med sin mann er svaert interesser­t i byens historie. Og så leser vi Aftenblade­t hver dag, sier hun.

Ble overrasket

Var det noe som har overrasket deg i arbeidet med foredraget, Sven Egil?

– Jeg er overrasket over at det er få markante kvinner i Aftenblad-historien, med unntak av Ruth Thomsen som var opptatt av seksualund­ervisning på 1930-tallet og sextrakase­ring på 1970-tallet.

Thomsen var en pioner både i sitt arbeid for å gi kvinner status som husmødre og bidro til å gi dem selvtillit. Hun var den eneste kvinne i Aftenblade­ts redaksjon i 1930-årene.

Samtidig er jeg også overrasket over at de viktigste tema som Aftenblade­t har fylt spaltene med, ikke er Viking, men veier, bruer, tunneler, togskinner og fly. Samfunns- og regionutvi­kling har stått høyt i kurs i mediehuset. Og den første artikkelen om bompenger sto på trykk i Aftenblade­t i 1978, sier Omdal.

 ?? JARLE AASLAND ?? St. Petri var fullsatt da Sven Egil Omdal tirsdag holdt foredrag om Aftenblade­ts historie- 125 år på 125 minutter.
JARLE AASLAND St. Petri var fullsatt da Sven Egil Omdal tirsdag holdt foredrag om Aftenblade­ts historie- 125 år på 125 minutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway