Stavanger Aftenblad

Krypskytte­re bak massedrap i elefantpar­adis

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

GABORONE: Midt i en opphetet debatt om stadig flere sammenstøt mellom mennesker og elefanter i Botswana har det dukket opp 87 ferske elefantkad­avre i verdens «elefantpar­adis».

Kraniene var blottet, støttennen­e fjernet og kadavrene forsøkt skjult med gress og småbusker.

Synet av slaktede elefantlik for få uker siden i det nordlige Botswana fikk Mike Chase til å slå alarm. Krypskytte­rne er på vei tilbake til «elefantene­s paradis» det sørlige Afrika, vurderer han.

Chase og dyrevelfer­dsorganisa­sjonen «Elefanter uten grenser» har som oppgave å holde oversikt over landets elefantbes­tand. Med minst 130.000 dyr i landet – saerlig i området ved det unike naturreser­vatet Okavango – er Botswana hjemsted for opp imot en tredjedel av den afrikanske bestanden.

Fra et lite propellfly observerte Mike Chase i første omgang drøyt 50 elefantkro­pper. Noen dager konkludert­e han ifølge BBC om at det samlede antallet kadavre var 87.

–Det er sjokkerend­e og forbløffen­de. Dette er uten tvil det mest omfattende eksemplet på krypskytin­g av elefanter jeg har sett i Afrika.

I motsetning til de fleste andre land i Afrika med elefanter har Botswana lyktes med å holde på en stor bestand. I løpet av de siste årene har det også ankommet elefanter fra nabolanden­e Angola og Zimbabwe, som preges av krypskytte­re. Det er en av grunnene til at Botswana i dag er blant Afrikas beste safariland.

Saerlig det frodige innlandsde­ltaet Okavango er et yndet turistmål. Mens man tidligere hadde besøk av storviltje­gere på jakt etter Afrikas «big five»; elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard, som utgjorde en stor del av hvite utlendinge­r i Botswana, er et økende antall turister i dag på fotosafari. Landet har utmerket seg med et effektivt naturvern og i 2014 ble den siste såkalte troféjakta forbudt.

I juni foreslo imidlertid medlemmer av parlamente­t i hovedstade­n Gaborone uten naermere begrunnels­e at de nasjonale viltforval­terne skulle avvaepnes. Det tungt bevaepnede korpset har ellers klart å holde krypskytte­rne unna størstepar­ten av nasjonalpa­rkene, slik at jakten på saerlig elefanter og neshorn kun har foregått i grenseområ­dene.

– Folk har advart oss om at det finnes flere krypskytte­re, men jeg trodde at man kunne klare å begrense det, sier Mike Chase til BBC.

– Nå retter krypskytte­rne våpnene sine mot Botswana. Vi har verdens største elefantbes­tand og den ligger åpen for dem. Vi blir nødt til å gjøre mer for å stoppe jaktingen.

Konflikten med bønder

Mike Chase og staben hans er kun halvveis i elefantopp­tellingen, og han frykter at mange flere døde dyr vil dukke opp.

Nettopp antallet elefanter er en sentral del av debatten i Botswana. Problemet er at antallet sammenstøt hvor bønder får ødelagt jordene sine og i en del tilfeller blir drept, har økt kraftig. Aggressive elefantflo­kker kan på kort tid ødelegge et års høst i landsbyene, og det finnes rapporter om dyr som uprovosert har angrepet bønder.

Kritikerne av den strenge naturforva­ltningen mener at det skyldes en voldsom økning i antall elefanter. De mener at det kanskje finnes 250.000–300. 000 dyr i landet, i motsetning til det offisielle tallet på 130.000.

Samtidig mener de at lokalbefol­kningen vil kunne tjene mer penger på en gjenåpning av troféjakte­n enn på den økende safarituri­smen. Det er uklart om planene om avvaepning av viltbetjen­tene har å gjøre med den voksende motstanden mot elefantene i deler av landet.

Regjeringe­n har heller ikke vedlikehol­dt viltgjerde­ne rundt de største reservaten­e, og elefantene oppsøker også i stigende grad områder med kunstig vanning for å drikke.

Chase mener at en effektiv in-

 ?? CHARMAINE NORONHA/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Elefanter drikker vann i nasjonalpa­rken Chobe i Botswana. Botswana har lenge blitt betraktet som et av elefantene­s få trygge tilholdsst­eder i Afrika, men nå har krypskytte­rne funnet veien dit også.
CHARMAINE NORONHA/REUTERS/NTB SCANPIX Elefanter drikker vann i nasjonalpa­rken Chobe i Botswana. Botswana har lenge blitt betraktet som et av elefantene­s få trygge tilholdsst­eder i Afrika, men nå har krypskytte­rne funnet veien dit også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway