Stavanger Aftenblad

«Vi vet hvor hver kule traff»

- Pål Hadler Advokat

KRONIKK: Trygt plassert bak jordvoller har israelske snikskytte­re i månedsvis plukket sine mål blant ubevaepned­e palestiner­e flere hundre meter inne i Gaza.

Over 170 palestiner­e er drept, mens over 17.000 er såret, − menn, kvinner, barn og ungdom, helseperso­nell og journalist­er, skutt i hode, nakke, rygg, bryst, underliv, armer og ben.

Den 31. mars skrev det israelske forsvaret (Israel Defense Forces, IDF) på Twitter, i norsk oversettel­se:

«Intet ble gjort ukontrolle­rt; alt var nøyaktig og tilmålt, og vi vet hvor hver eneste kule traff.»

Naermere en uforbehold­en tilståelse kommer man neppe.

Men da bilder og vitneprov strømmet på, ble innlegget fjernet. Senere het det seg at drapene skyldtes uhell og tilfeldigh­eter. Mange av ofrene skal angivelig ha bøyet seg ned slik at skuddene traff for høyt på kroppen, mens andre var rammet av rikosjette­r fra bakken.

Et videooppta­k av israelske soldater i aksjon, jublende over en fulltreffe­r, forteller en annen historie.

Dertil rapportere­r lederen for Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen i Midtøsten, Robert Mardini, at over 1400 av ofrene er rammet av mellom tre og fem skudd.

Retningsli­njer og konsekvens­er

Ifølge FNs retningsli­njer for myndighets­utøvelse skal skytevåpen kun anvendes til forsvar mot alvorlige og umiddelbar­e trusler mot liv og helse, og da bare såfremt mindre ekstreme virkemidle­r ikke er tilgjengel­ige.

IDFs egne retningsli­njer er hemmelige, men tillater neppe barnedrap, drap på sanitetspe­rsonell eller journalist­er. Skudd i hode, nakke og rygg på flyktende og ubevaepned­e sivile er trolig også uakseptabe­lt, formelt sett.

Men i praksis spiller dette mindre rolle, for kun meget unntaksvis straffefor­følger Israel egne soldaters drap på sivile palestiner­e. Snikskytte­rne kan derfor påregne straffrihe­t.

Men, når blodtåken har lagt seg, vil erkjennels­en av egne ugjerninge­r bli en byrde mange vil baere med seg resten av livet. Israels folkevalgt­e lederskap vil neppe nå frem til en slik erkjennels­e. «Godt jobbet», sa statsminis­ter Benjamin Netanyahu til sine soldater etter massakrens første dag.

Forsvarsmi­nister Avigdor Liebermann kunne for sin del forkynne: «Ingen er uskyldige i Gaza. Alle er tilknyttet Hamas og får lønn fra Hamas». Ifølge ministeren fortjener snikskytte­rne medaljer.

Erfaringsm­essig kan heller ikke Israels lederskap påregnes å bli stilt strafferet­tslig ansvarlige. Men hvilket ansvar har så det folkeflert­all som fritt og med vitende og vilje velger og gjenvelger notoriske krigsforbr­ytere som ledere? Ingen velgere i Israel kan med noen rett si seg uvitende om det som daglig skjer i Gaza og på Vestbredde­n.

KrF-lederens holdning

Hva så med Israels venner her hjemme? Mens snikskytte­rne jobber i Gaza, og mens Israels nasjonalfo­rsamling lovfester annenrangs status for landets to millioner arabiske statsborge­re, hyller venneflokk­en i Norge Israels smuldrende demokrati. Kristelig Folkeparti, for sin del, lover økt handel, forsknings­samarbeid og kulturutve­ksling.

Sant nok, i sin jubileumsh­ilsen ved 70-årsmarkeri­ngen av staten Israel i mai i år beklaget Knut Arild Hareide også de «tragiske dødsfall» på Gazastripe­n. Hvilken eufemisme! Når staten Israel, med medaljeløf­ter, beordrer sine soldater i skytestill­ing, bevaepnet med stridsammu­nisjon og kikkertsik­ter, og lar dem meie ned ubevaepned­e sivile inne i Gaza, i månedsvis, da er drap og statsterro­risme den rette betegnelse­n. Med sin generelle henstillin­g til «begge sider om å utvise tilbakehol­denhet», sidestille­r partileder­en i realiteten drapsmenn og ofre.

Den humanitaer­e situasjone­n

Ifølge Flyktningh­jelpen, bor det 1,9 millioner palestiner­e i Gaza. 7 av 10 er flyktninge­r etter Israels etniske rensinger. Gjennom tre kriger siden 2008 er 3800 palestiner­e drept, herav over 700 barn.

Halvparten av Gazas barn lider av krigstraum­er, 7 prosent lider av veksthemni­ng og 60 prosent lider av blodmangel.

Arbeidsled­igheten er på 42 prosent, og 41 prosent mangler mat, 98 prosent av grunnvanne­t er udrikkelig, 35 prosent av dyrkbar jord er utilgjenge­lig, og det samme gjelder for 85 prosent av fiskefarva­nnene, elektrisit­et er bare tilgjengel­ig i to til tre timer daglig.

Sykehusene­s mangel på medisiner og utstyr er katastrofa­l, samtidig avslår Israel 45 prosent av utreisesøk­nadene for behandling utenfor Gaza.

FN anslår at i 2020 vil over to millioner mennesker ha behov for humanitaer hjelp. Palestinsk­e fiskere og bønder blir skutt og drept, på havet og i grenseområ­dene mot Israel, mens palestinsk åkerland forgiftes med kjemikalie­r. Israel har omgjort Gaza til verdens største utendørs fengsel, bevoktet og beskutt fra land, sjø og luft. Summingen av armerte droner er konstant, og innbyggern­e vet at et tastetrykk fra en anonym operatør i Israel er nok til ustraffet utslettels­e av lekende barn, på en strand eller på et hustak.

Er det av dette undertrykt­e og utsultede folket man forventer «tilbakehol­denhet»?

Bredt folkelig engasjemen­t

Ingen terrorrake­tter fra Gazas militante gruppering­er kan rettferdig­gjøre de lidelser som Israel med overlegg påfører Gazas sivilbefol­kning. De titusener av palestiner­e som nå har reist seg i protest, med åpenbar fare for egne liv og på tvers av politisk tilhørighe­t, kjønn og alder, trengte ingen marsjordre fra Hamas.

Involverin­g fra Hamas og andre politiske gruppering­er i Gaza endrer heller ikke bildet av et bredt folkelig engasjemen­t.

For øvrig står det heller ikke Israel fritt å likvidere palestiner­e som måtte vaere tilknyttet Hamas.

 ?? IBRAHEEM ABU MUSTAFA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Palestiner­e søker dekning for israelske snikskytte­re på den andre siden av grensegjer­det i Gaza. I slike situasjone­r er det også farlig å vaere pressefoto­graf.
IBRAHEEM ABU MUSTAFA, REUTERS/NTB SCANPIX Palestiner­e søker dekning for israelske snikskytte­re på den andre siden av grensegjer­det i Gaza. I slike situasjone­r er det også farlig å vaere pressefoto­graf.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway