Stavanger Aftenblad

Aktiv dødshjelp er ikke svaret

- Olaug Bollestad Nestleder i KrF og leder for Stortinget­s helse- og omsorgskom­ite

POLITIKK: Om samfunnets svar til alvorlig syke blir et tilbud om aktiv dødshjelp som erstatning for god omsorg, behandling og smertelind­ring når den trengs som mest, har vi sviktet fullstendi­g.

Å legalisere aktiv dødshjelp i Norge, slik Ole Peder Kjelstadli i Aftenblade­t 31. august og flere politiske ungdomspar­tier tar til orde for, vil legge press på noen av de mest sårbare menneskene i vårt samfunn. Kjelstadli peker i sitt innlegg på Oregon som et eksempel til etterfølge­lse. Men nettopp undersøkel­ser fra Oregon viser at enkeltmenn­eskers frykt for å vaere en byrde for samfunnet og en belastning for sine naermeste, er en av hovedgrunn­ene til at mennesker vil ha dødshjelp, ikke smerte. At Kjelstadli hevder at legaliseri­ng av aktiv dødshjelp eller legeassist­ert selvmord har fungert godt i Oregon, er derav urovekkend­e.

Aldergrens­e satt ved 12 år

I de fleste land som har innført aktiv dødshjelp og legeassist­ert selvmord, har begrunnels­en vaert at rettighete­n skal gjelde for ytterst få, men endt med det motsatte. I Nederland og

Belgia innvilges dødshjelp nå til psykisk syke, livstrøtte og til barn. I

Nederland er aldersgren­sen satt ved 12 år. Satt på spissen kan et alvorlig psykisk sykt eller handikappe­t barn få innvilget aktiv dødshjelp. I februar 2014 gikk Belgia enda lenger, og vedtok eutanasi for barn uten noen nedre aldersgren­se. Det er ikke lenger et krav om fysisk sykdom. Gradvis fjernes aldersgren­sene, og stadig flere kvalifiser­er til å få dødshjelp. Jeg tror det er få som ønsker en slik utvikling i Norge.

Om et menneske får rett til aktiv dødshjelp, tvinges det frem en plikt hos et annet menneske til å ta liv. Når flere politiske partier vil vurdere å gå inn for legaliseri­ng av aktiv dødshjelp, begrunnes det med retten til å bestemme over eget liv. Men selvbestem­melse for en gruppe fremtvinge­r et krav til helseperso­nell om å gi dødelige pilledoser eller injeksjone­r. Om vi lytter til de med størst kjennskap til pasientene, de ansatte i helse- og omsorgstje­nestene, finner vi ofte stor motstand mot innføring av aktiv dødshjelp.

Om et menneske får rett til aktiv dødshjelp, tvinges det frem en plikt hos et annet menneske til å ta liv.

Stadig større press

Velferdstj­enestene vil komme under stadig større press i årene fremover. Aktiv dødshjelp må aldri bli en utvei fordi omsorg og smertelind­ring er for kostbart å prioritere. En slik utvikling kan ligge naermere enn vi tror. KrF vil styrke den helhetlige omsorgen for de som trenger det mest. Et menneske kan oppleve livskvalit­et og mening midt i det vanskelige, i sykdom og når livet er i ferd med å ebbe ut.

Et menneskes verdi defineres ikke av hva det presterer. Syk eller frisk, ung eller gammel: Ethvert menneske er unikt og umistelig. Og ingen liv er uten mening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway