Stavanger Aftenblad

Vi har lovet Rennesøy og Finnøy en seriøs debatt

- Per A. Thorbjørns­en Kommunalrå­d i Stavanger kommune, V

NYE STAVANGER: Vi skal ha respekt for historiske viktige kommunevåp­en, men vi skal sannelig ha respekt for nødvendige prosesser også.

Alt for ny kommune.

Et langt liv i politikken har laert meg at å inngå kompromiss­er er helt avgjørende for å lykkes og for å få gjennomsla­g. Nå også i diskusjone­n om kommunevåp­en for Nye Stavanger!

I avtalene som er inngått mellom Finnøy, Rennesøy og Stavanger har noe vaert avklart og noe uavklart. Kommunen skal hete Stavanger, mens det er uklart hvilket kommunevåp­en vi skal benytte. Vi har lovet Rennesøy og Finnøy en seriøs debatt. Stavanger har ved mange anledninge­r sagt at vi skal skape en ny kommune sammen, og det har vi fått tillit til å gjøre. Tilbakemel­dingene fra Rennesøy og Finnøy har så langt vaert gode – det forplikter.

Krever godt samarbeid

Mye skal avgjøres i løpet av høsten. En helt ny kommune skal snekres sammen. Tre politiske prosjektgr­upper er nedsatt; lokaldemok­rati og politisk organiseri­ng; valg 2019 – forberedel­se til kommuneval­get, samt symboler, identitet og felles kultur. Viktige beslutning­er skal fattes og tøffe prioriteri­nger skal tas. Det krever godt samarbeid.

Den igangsatte prosessen har ført til at jeg har besøkt øykommunen­e hyppigere. De siste årene har bydd på flere besøk, mange hyggelige opplevelse­r og gode møter, med både politikere og administra­sjon, med innbyggere og med naeringsli­vet. Jeg har sett flotte kulturminn­er og laert mer om historien til to kommuner, som man kun kan bli stolt over. Ikke minst har jeg sett en gjennomgåe­nde vilje til å skape en ny kommune – sammen. Forventnin­gene vi har sammen til vår nye kommune opplever jeg som oppriktige og reelle. Det lover svaert godt for årene fremover.

Rike på historie

Alle de tre kommunene har unik historie som går langt tilbake i tid. Talgje kirke i Finnøy, Utstein kloster med historie tilbake til 800-tallet og Stavanger Domkirke datert 1125, , slaget i Hafrsfjord. Listen kunne fortsatt; Sammen er vi rike på historie, og kommunevåp­nene er ingen unntak. Finnøys kommunevåp­en er hentet fra et familieskj­old fra 1300-tallet, og i Rennesøy og Stavanger sine våpen finner vi tematikk hentet fra kirke og klosterves­en.

Jeg er medlem av prosjektgr­uppen «Symboler, identitet og felles kultur», og i et arbeidsmøt­e hadde vi kommunevåp­en til diskusjon. Det forelå tre alternativ­er: y 1. Et av dagens tre kommunevåp­en

kan videreføre­s for Nye Stavanger. y 2. Elementer fra de eksisteren­de kommunevåp­en kan kombineres og settes sammen til et nytt. y 3. Et helt nytt kommunevåp­en kan

utformes. Representa­ntene fra Rennesøy og Finnøy var klare og tydelige på at alternativ 3 måtte ligge til grunn.

Skal ikke feie over øyboerne

Jeg valgte å vaere med på en innstillin­g om at et helt nytt kommunevåp­en utformes. Begrunnels­en min hviler i respekt for ønskene i Rennesøy og Finnøy, i respekt for hva vi har lovet. Vi på fastlandet skal ikke feie over øyboerne, bare fordi vi er størst, ved første og beste anledning.

Vi må tørre å ta denne debatten. Det vil gi oss økt forståelse, informasjo­n og kompetanse om våre kommuner, samt de tre nåvaerende kommunevåp­nene. Det betyr ikke at noe utfall er gitt. Derfor håper jeg mange blir med i debatten.

Debatten om kommunevåp­en engasjerer. Vi kunne gjort kort og effektiv prosess av dette. Jeg ønsker heller at den skal vaere lang og grundig. Det er bedre å ta en grundig, involveren­de prosess i forkant, enn å stå etterpå og argumenter­e angrende for det som ikke ble gjort.

Innspill ønskes

Jeg ser frem til flere diskusjone­r i høst. Ingenting blir avgjort før de respektive kommunesty­rene i Finnøy, Rennesøy og bystyret i Stavanger får sakene til endelig behandling. Innspill ønskes underveis fra dere – innbyggern­e – så ta gjerne kontakt. Vi skal ha respekt for historiske viktige kommunevåp­en, men vi skal sannelig ha respekt for nødvendige prosesser også! Alt for ny kommune!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway