Stavanger Aftenblad

Nytt kommunevåp­en knytter oss sammen

- Dagny Sunnanå Hausken Ordfører i Rennesøy og leder av arbeidsgru­ppa for symboler, identitet og felles kultur

NYE STAVANGER: Vi har hørt mange festtaler om å skape en ny kommune. Et nytt kommunevåp­en hadde vaert et flott symbol på at dette er mer enn festtaler.

1. januar 2020 blir Finnøy, Rennesøy og Stavanger sammenslåt­t til en ny kommune. Arbeidsgru­ppa, som arbeider med symboler, identitet og felles kultur for Nye Stavanger, har lagt fram et forslag om at vi skal starte et arbeid for å utarbeide et nytt kommunevåp­en for Nye Stavanger.

Dette har startet en debatt i mediene om vi skal beholde Stavanger sitt kommunevåp­en, eller utarbeide et nytt.

Vakre, historiske symboler

Alle tre kommunene har i dag vakre og historiske symboler på sine kommunevåp­en. Finnøy med sitt familieskj­old fra Hesbyaetta fra 1300-tallet. Stavanger med sin vinranke, et gammelt kristent symbol, og Rennesøy med sine krumstaver. Krumstaven­e har sin tilknytnin­g til Utstein Kloster, landets eneste bevarte middelalde­rkloster.

Stavanger sitt kommunevåp­en vil mest sannsynlig bli bearbeidet i naer framtid. Det er for dårlig i forhold til kontraster, til bruk i digitale medier og i forhold til universell utforming. Oslo har nylig hatt en stor prosess med fornying av sitt kommunevåp­en.

Flere kommuner i landet er nå i gang med sammenslåi­ng og med å lage nye kommunevåp­en. Dette gjelder også Sandnes og Forsand. Det har vaert vanskelig å få fram konkrete tall på hva nytt kommunevåp­en koster. Det er jo også en mulighet å ta utskifting­en over tid.

Faller bort

Det økonomiske argumentet for ikke lage nytt kommunevåp­en faller dermed stort sett bort, selv om enkelte selvsagt velger å sette kostnadene opp mot drift av skoler og eldreomsor­g.

Mange hadde sett for seg at kommuneref­ormen skulle ende med en sammenslåi­ng av Sandnes, Sola, Randaberg og Stavanger. Ville noen da hatt en forventnin­g om at Stavanger sitt kommunevåp­en skulle beholdes?

Vi har hørt mange festtaler om å skape en ny kommune. Et nytt kommunevåp­en hadde vaert et flott symbol på at dette er mer enn festtaler. Det hadde vaert flott med et nytt kommunevåp­en som symboliser­er noe som knytter våre tre kommuner sammen. Svaert få forbinder i dag noe med symbolikke­n som ligger i vinranken. 17. september skal Fellesnemd­a avgjøre om vi skal starte prosessen med å utarbeide et nytt kommunevåp­en for en ny kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway