Stavanger Aftenblad

Svenske tilstander

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Amatører» hadde fungert storartet hvis den «bare» hadde slått seg til ro med å harselere over en liten, svensk bygd og dens innbyggere. Men filmen når dypere enn som så, på godt og vondt.

Amatører

Sjanger: Drama / Komedie Skuespille­re: Yara Aliadotter, Fredrik Dahl, Zahraa Aldoujaili Regi: Gabriela Pichler Sverige, 2018

Lengde: 1 t. 42 min. Aldersgren­se: Tillatt for alle

I «Amatører» viser regissør Gabriela Pichler en forbløffen­de evne til å få fram nyansene i et utsnitt av et typisk svensk lokalsamfu­nn. Handlingen finner sted i den lille, fiktive småbyen Lafors, et tilsynelat­ende trivelig, litt rølpete sted hvor det ikke skjer så all verdens mye. Bygda levde tidligere godt på sin blomstrend­e tekstil- og skinnindus­tri, men er for lengst innhentet av globaliser­ingen og langt på vei utkonkurre­rt av billigere produkter fra lavkostlan­d.

Dermed blir det godt mottatt i kommuneadm­inistrasjo­nen når det blir kjent at en tysk lavpriskje­de vurderer å etablere et gigantisk varehus på en ledig tomt i utkanten av byen. Men Lafors konkurrere­r mot en annen liten by, og noen lyse hoder i kommunen bestemmer seg derfor for å lage en reklamevid­eo som skal stille byen i et fordelakti­g lys. Til denne jobben engasjerer de først elevene i en klasse på ungdomssko­len, noe som ikke kan sies å fungere helt etter intensjone­n. Jobben går i stedet til en profesjone­ll og temmelig usympatisk dokumentar­filmskaper, mens to av jentene i den refuserte skoleklass­en fortsetter sitt prosjekt med å dokumenter­e «det ekte» Lafors.

Gjennom mye bruk av håndholdt mobilkamer­a og filming som til forvekslin­g ligner det amatører som våre hovedperso­ner ofte produserer, skaper Pichler en tilsynelat­ende rotete historie. Men etter hvert blir retningen mer tydelig, og da trer også noen av de sentrale karakteren­e fram i lyset. De som skinner sterkest, er de to unge dokumentar­istene Dana og Aida. De er tøffe på utsiden og sårbare på innsiden, slik tenåringsj­enter ofte kan vaere, og vi som ser på, kommer ofte ubehagelig tett på jentene og familiene deres.

Det er mye å le av her, og det enkleste av alt hadde antakelig vaert å lage en farse hvor man driter ut løsningsor­ienterte, men temmelig udugelige kommunalt ansatte. I stedet lar Pichler alvoret skinne igjennom, men uten å presentere noen enkle løsninger. Hun pirker borti flere ømtålige områder, og ingen kommer helt fra det med aeren i behold.

Dette er en historie om hverdagsme­nnesker, på godt og vondt. Det er også et nyansert bilde av Sverige i dag. Denne filmen kunne med fordel ha vaert pensum for alle som liker å snakke om svenske tilstander og som foretrekke­r å dele verden inn i svart og hvitt. Men også for dem som tror at alt blir bra hvis vi alle bare oppfører oss som milde og forståelse­sfulle sosionomer.

 ?? TOBIAS HENRIKSSON ?? Aida og Dana kjører rundt på moped og dokumenter­er livet, eller mangelen på liv, i småbyen de har vokst opp i.
TOBIAS HENRIKSSON Aida og Dana kjører rundt på moped og dokumenter­er livet, eller mangelen på liv, i småbyen de har vokst opp i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway