Stavanger Aftenblad

Bragden ingen lokale spillere er i naerheten av

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

FOTBALL: Først ble hun serie- og cupmester med Chelsea. Tirsdag fullførte Maria Thorisdott­ir (25) jubelåret med å kvalifiser­e Norge til VM.

– Det har vaert et helt fantastisk år. Landslaget trengte så absolutt denne oppturen, det var en stor lettelse, sier Maria Thorisdott­ir til Aftenblade­t etter at Nederland ble slått 2-1 i oppgjøret Norge måtte vinne for å kvalifiser­e seg til VM.

Kontrasten­e kunne ikke vaert større for det norske kvinneland­slaget. I fjor røk landslaget ut av EM uten å ha tatt poeng eller scoret ett eneste mål. Kritikken mot den nyansatte treneren Martin Sjögren haglet etter det som ble det dårligste sluttspill­et i kvinneland­slagets stolte historie, det vil si 11 EM, sju VM og tre OL.

– Folk er bortskjemt­e

Deretter trakk stjernespi­lleren Ada Hegerberg seg fra landslaget. Norge fikk også en dårlig start på VM-kvalifiser­ingen da de tapte den første puljekampe­n mot Nederland. Siden har det meste gått på skinner.

Tirsdagens seier i den siste puljekampe­n, hvor Norge passerte Nederland og vant puljen, fullførte snuoperasj­onen.

Klepp-kvinnen Maria Thorisdott­ir har hele tiden påpekt at landslaget var i gang med å bygge et nytt lag under en ny trener, at det tar litt tid før ting fungerer. Hun er klar på at fjorårets EM kom for tidlig.

– Folk i Norge er bortskjemt­e, de forventer at vi skal vinne uansett. Den kritikken Martin Sjögren fikk etter EM. Jeg vet hvordan det er å ha en far som må stå i sånt. Men Sjögren har gjort en ekstremt god jobb, påpeker Maria Thorisdott­ir, datter av kvinneland­slagets hovedtrene­r, Thorir Hergeirsso­n.

Slik som puljen til det norske laget utviklet seg, ble det ganske tidlig klart at Norge måtte vinne sine tre siste kamper for å ha mulighet til å toppe gruppen og få VM-billetten. De ordnet seieren mot Irland på Vikings stadion i juni og fulgte opp med å banke Slovakia.

En spesiell følelse

Foran det avgjørende oppgjøret mot fjorårets EM-vinner og puljeleder Nederland tirsdag kveld, skjønte Thorisdott­ir allerede under frokosten at noe spesielt var på gang. Der opplevde hun en helt spesiell stemning og energi i spillergru­ppen.

– Det var en følelse jeg ikke har opplevd før. En følelse av at dette kom til å gå bra. De første fem minuttene mot Nederland beskriver den følelsen

 ?? TERJE PEDERSEN ?? – Det har vaert et fantastisk år, men jeg tror bare dette er starten på noe, sier Maria Thorisdott­ir som spilte hele kampen da Norge slo Nederland i skjebnekam­pen.
TERJE PEDERSEN – Det har vaert et fantastisk år, men jeg tror bare dette er starten på noe, sier Maria Thorisdott­ir som spilte hele kampen da Norge slo Nederland i skjebnekam­pen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway